Nasa ipak kupuje mesta za svoje astronaute u Sojuzu iako se Spejs Iks priprema za istorijski let u svemir

Nasa je sklopila sporazum sa Ruskom svemirskom agencijom Roskosmos kako bi američkim astronautima omogućila da na jesen otputuju u svemir na raketi „Sojuz“ i pored toga što „Spejs Iks“ planira svoj istorijski let.

Iz Roskosmosa su 12. maja obavestili javnost da je potpisan ugovor o obezbeđuvanju mesta za američke astronaute na svemirskom brodu „Sojuz MS“ koji će krenuti put Međunarodne svemirske stanice na jesen 2020. godine, a prenosi Tass.

Roskosmos nije hteo da obelodane sumu koju je Vašington platio za sedišta, tvrdeći da su ti delovi ugovora poverljivi, dok je portptarol Nase novinarima rekao da su postigli dogovor vredan 90,25 miliona dolara, što uključuje i troškove leta, obuku pred lansiranje i uslugu sletanja.

Jedan od rukovodilaca Nase, Džim Brajdenštajn, je još početkom maja najavio da su dve zemlje blizu sporazuma o mestu za astronaute i da će ugovor uskoro biti sklopljen, naglasivši da američki astronauti moraju da imaju pristup Međunarodnoj svemirskoj stanici ka kojoj će „Sojuz“ krenuti najesen.

„Spejs Iks“, kompanija za svemirske letove Ilona Maska, priprema istorijsku misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu za 27. maj. Na ovaj let Nasa će poslati astronaute Daga Harlija i Boba Benkena, koji će u orbitu odleteti raketom kompanije „Falkon 9“, a zatim se kapsulom „Kru dragon“ povezati sa Mađunarodnom svemirskom stanicom. U zavisnosti od situacije, dvojac će ostati na Stanici najviše četiri meseca, a zatim će ih zameniti četvoročlana posada.

Posle više odlaganja, lansiranje najavljeno za 27. maj biće prva američka svemirska misija koja će poleteti sa tla Amerike još od 2011. godine kada je Nasa prekinula letove šatla i počela da svoje astronaute prevozi ruskim svemirskim letilicama, po ceni od milion dolara po sedištu.

Na nedavnoj konferenciji za medije, rukovodilac Nasinog programa za Međunarodnu svemirsku stanicu, Kirk Šireman, je najavio da će odluka o kupovini dodatnih sedišta na letovima „Sojuza“ zavisiti od toga da li će „Spejs Iks“ uspeti da ponovi putovanje na svom „Kru dragonu“, a ne da izvede samo jedan uspešan let.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво