Zašto se usporava rad na kloniranju vunastog mamuta

Napori u radu na kloniranju izumrlog vunastog mamuta u Rusiji, pretrpeli su veliki udarac iznenadnom smrću vrhunskog naučnika.

Doktor Semjon Grigorijev (46) vodio je tim koji istražuje ostatake vunastog mamuta, smrznute desetinama hiljada godina u sibirskom ledu. 

Svetski poznati naučnik preminuo je od posledica srčanog udara, a njegove kolege smatraju da će napredak u istraživanju sada biti problematičan.

Doktor Grigorijev, šef Muzeja mamuta u Jakutsku, radio je na dobijanju genetičkog materijala neophodnog za kloniranje. Plan je da se na taj način „ožive” izumrle sibirske vrste životinja pre nego što se konačno klonira i vunasti mamut.

Poznati zoolog i paleontolog, odrastao je u udaljenom arktičkom selu, gde su nalazišta ostataka vunastih mamuta, uključujući kosti i kljove, što je još tada izazvalo njegovo interesovanje za to polje istraživanja.

„Otišao je svetski poznat naučnik koji je zaslužan za brojne vredne pronalaske kao što je nalaz maloljahovskog mamuta, čiji su ostaci sadržali i tečnu krv staru hiljadama godina", rekao je dr Albert Protopopov, šef Odeljenja za proučavanje mamuta Jakutske akademije nauka. 

Grigorijev je umeo da provede nedelje lutajući najudaljenijim oblastima rodne Jakutije u potrazi za novim uzorcima ostataka mamuta.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво