Koronavirus pronađen i u semenoj tečnosti obolelih

Kada novi koronavirus, nazvan SARS-CoV-2, uđe u ljudsko telo, izgleda da ne dospeva samo u pluća – pronađen je i u bubrezima, srcu, jetri i u gastrointestinalnom traktu. Sada su kineski naučnici otkrili virus i u semenoj tečnosti obolelih.

U istraživanju čiji rezultati su objavljeni u časopisu JAMA Network Open učestvovalo je 38 muškaraca iz kineskog grada Šangce koji su imali pozitivan nalaz na kovid 19 i imali simptome bolesti ili su se nedavno oporavili.

Istraživači su otkrili virus u spermi kod šest učesnika, odnosno kod 16 odsto ispitanih. Od njih šestorice, četiri pacijenta su trenutno imala simptome kovida 19, a dvojica su se nedavno oporavila.

Međutim, važno je napomenuti da, iako su istraživači otkrili genetski materijal SARS-CoV-2 u spermi, studija ne dokazuje da su ove čestice virusa „održive“ ili sposobne da prenose infekciju.

„Ovo je zanimljiv nalaz, ali mora se potvrditi da li pronađeni genetski materijal virusa ima infektivni potencijal“, napominje dr Stenli Perlman, profesor mikrobiologije, imunologije i pedijatrije na Univerzitetu u Ajovi, komentarišući ove rezultate kineskih istraživača za Njujork tajms.

Pored toga, nejasno je koliko dugo virus opstaje u spermi, s obzirom na to da su učesnici u studiji još uvek pokazivali simptome bolesti ili su se tek nedavno oporavili.  Šta više, druge studije nisu otkrile virus kod pacijenata koji su se duže oporavljali. Na primer, studija objavljena 17. aprila u časopisu Fertiliti end steriliti u kojoj su učestvovala 34 muškarca iz Vuhana, nije uspela da otkrije virus kod pacijenata otprilike mesec dana posle postavljanja dijagnoze kovida 19.

Naučnici misle da ipak, samo prisustvo u semenoj tečnosti ne znači i da se zaraza prenosi polnim putem. Infekcija će se preneti, pre svega, zbog bliskog kontakta i udisanja respiratornih kapljica tokom odnosa.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије