Budući „istraživač“ Marsa dobio nove točkove i kočnice

Kako se bliži juli mesec i vreme kada će novi rover "Perseverance" („Istrajni“), koji razvija američka agencija za istarživanje svemira Nasa, krenuti put Marsa, radovi na njegovom sređivanju sve više napreduju.

Nasin rover "Perseverance" dobio je nove točkove i kočnice koje će mu pomoći da se nosi s teškim terenom na Marsu. Rover će u julu biti lansiran kako bi nastavio da ispituje površinu Crvene planete u potrazi za znacima života i uslovima koji su ga omugućavali u prošlosti.

Ovaj rover će zameniti „Kjuriositi“ („Radoznali“) koji se na Marsu nalazi duže od sedam godina.

Lekcije koje su konstruktori i inženjeri Nase naučili zahvaljujući „Kjuriozitiju“ i rigoroznim testovima, doveli su do unapređenja točkova i kočnica koje su upravo postavljene na novi rover. Točkovi su izrađeni od aluminijuma namenjenog za izradu aviona i nešto su veći i uži od onih koje ima „Kjurioziti“.

Nabori na gaznom sloju su gotovo milimetar deblji i ima ih duplo više. Odluka da se točkovi redizajniraju došla je posle detaljnih ispitivanja u Nasinim laboratorijama za mlazni pogon. Novi dizajn se pokazao izdržljivijim na pritisak oštrih stena, a i omogućava bolje prijanjanje na podlogu pri vožnji po pesku.

"Perseverance" će pri maksimalnoj brzini moći da prevali 152 metra za sat vremena. Možda zvuči malo, ali za standarde rovera na Marsu nije.

Novi rover bi trebalo da bude spušten u krater Jezero na Marsu početkom 2021. godine. Opremljen je kamerama, mikrofonima, a pratiće ga i Mars helikopter koji će mu pomoći pri orijentaciji i pronalaženju lokacija za proučavanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво