Domaći stručnjaci konstruisali električni bicikl koji meri zagađenost vazduha

Inspirisani velikim zagađenjem vazduha koje muči Srbiju već neko vreme, domaći stručnjaci koji se bave proizvodnjom električnog bicikla došli su na ideju da dizajniraju jedan takav koji ima mogućnost merenja nivoa zagađenja u vazduhu.

Reč je o modelu električnog bicikla „Efekto“ koji je sada moguće nabaviti sa uređajem za spoljno očitavanje zagađenja vazduha.

Električni bicikl ne zagađuje vazduh, a meri njegov nivo zagađenosti. Sa ovim električnim biciklom je moguće znati u svakom trenutku aktuleno stanje zagađenosti vazduha, u bilo kom delu grada, bilo gde na ulici ili u okruženju u kom se vozi bicikl.

Zagađenost se meri sa više ključnih parametara, u pokretu i dok stoji. Sve informacije korisniku su dostupne preko pametnog telefona ili računara, sve vreme.

Za svega par dinara potrošnje struje, ovaj bicikl može da pređe razdaljinu od 100 km i pogodan je za široku primenu.

„Na ovaj način želeli smo da utičemo na svest vozača bicikala o važnosti čistog vazduha i da im pružimo mogućnost u vidu stalno dostupnih informacija o kvalitetu vazduha koji udišu dok se voze“, izjavio je Milan Manojlović ispred kompanije „E prajm“.

Bilo da se voze kroz gradske gužve ili se penju na Avalu, ili se voze nekim planinskim vencem, biciklisti sada imaju priliku da u svakom trenutku znaju koliko kvalitetan vazduh udišu.

„To se zove odgovorno ponašanje i sa naše i sa njihove strane. Verujemo da će ovaj model električnog bicikla biti široko prihvaćen baš zbog te činjenice da pored svih prednosti koje donosi nudi i jedan zdraviji pogled na život“, kaže Milan.

Električni bicikli su veoma popularni ne samo za rekreaciju i uživanje u vožnji, već i kao dostavna vozila, npr. za isporuku hrane od strane restorana, picerija i različitih ugostiteljskih objekata.

Njihova prednost je visok stepen iskorišćenosti energije, 0% emisije štetnog zračenja, lako održavanje i mogućnost jednostavnog parkiranja. 

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара