Piramide

Piramide, uvek izgledaju drugačije, kada bi bile napravljene od stakla, svetlucale bi i podsećale bi na drago kamenje. Zapravo, drago kamenje se i brusi u obliku nekih piramida da bi se prelamalo i odbijalo svetlo na sve strane.

Stari Egipćani su pravili grobnice u obliku džinovskih piramida. Mnogi naučnici su to ispitivali i nisu našli prave odgovore. Zna se da su piramide jedan od najstabilnijih geometrijskih oblika, da se sa njih lako sliva voda, a postoje i neke druge neobične osobine.

Ako napravimo piramidu od bilo kog materijala u obliku Keopsove piramide, naravno mnogo manjih dimenzija, i stavimo u nju hranu, ona će ostati mnogo duže sveža nego van nje. Zato su egipatski faraoni želeli da posle svoje smrti budu sahranjeni u piramidama zajedno sa svojim dragocenostima i hranom, kako bi ona duže trajala u njihovom zagrobnom životu, u koji su verovali. Krovovi kuća i šatori se iz istog razloga prave u obliku piramida, jer je to najbolji način za dobro odvodnjavanje i stabilnost.

Osnova piramide može da bude kvadrat, trougao, trapez, šestougao,.. Dok su bočne strane uvek trouglovi. Tetrapak je specijalan slučaj jedne trostrane piramide kod koje su sve ivice iste i zato su sve tri strane jednake osnovi, pa kada se rasklopi imamo četiri jednaka jednakostranična trougla. Zbog ta četiri trougla, ovu piramidu zovemo tetraedar.

Vrh piramide je njena najviša tačka, a visina je najkraće rastojanje od vrha do ravni u kojoj leži osnova.

Kada se piramide rasklope, dobijamo različite mreže, neke izgledaju kao lepeze, neke kao zvezde(kada je osnova u njihovoj sredini). Piramide kod kojih je osnova pravilan mnogougao a bočne strane isti jednakokraki trouglovi, nazivaju se prave pravilne piramide.

Svaka piramida se sastoji od omotača-M i osnove-B, a omotač se sastoji od trouglova. Ako se izračunaju površine svih delova i sabere, dobićemo površinu piramide.

P= B+M

Da bismo izračunali zapreminu piramide, moramo znati površinu osnove-B piramide i visinu piramide. Odnosno, zapremina piramide je denaka trećini proizvoda baze i visine.

V=(B*H)/3

Još malo zanimljivosti vezanih za piramidu. Veruje se da oblik egipatskih piramida predstavlja praiskonsku humku od koje je, po verovanju Egipćana nastala zemlja. Takođe se misli da njihov oblik predstavlja sunčeve zrake, i piramidama su često davana imena koja su bila u vezi sa sjajem sunca. Većina piramida bila je obložena uglačanim, blještećim belim krečnjakom, da bi im dala sjajan izgled kad se posmatraju iz daljine.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво