Veliki buk – impozantni vodopad u blizini Resavske pećine

Na padinama Beljanice u istočnoj Srbiji, nadomak Despotovca, nalazi se jedan od najlepših i najviših vodopada u našoj zemlji – vodopad Veliki buk, poznatiji kao Lisine.

Visok je preko 20 metara, a smešten na oko 380 metara nadmorske visine. U podnožju vodopada formirano je jezerce male dubine okruženo bigrenim blokovima.

Zajedno sa izvorom rečice Vrelo, pod zaštitom je države kao Spomenik prirode „Vodopad Lisine“ i kao objekat geonasleđa Srbije. 

Vrelo skuplja vode sa širokih kraških predela Beljanice, a direktna hidrografska veza uspostavljena je sa rekama ponornicama iz uvala Rečke i Busovate.

Do vodopada se stiže strmim putem kroz netaknutu prirodu. Kada se dođe na sam vrh vodopada, čuje se neverovatan huk vode i otkriva se sva čarolija prirode tog kraja.

Veliki buk je najlepši u proleće jer tada posebno obiluje vodom, a u vrelim letnjim danima predstavlja pravi „spas“ od ugrejanog gradskog asfalta jer je na vodopadu temperatura niža i do deset stepeni u odnosu na urbane sredine.

Na deset minuta vožnje od Lisina prema Despotovcu nalazi se Resavska pećina, jedna od najstarijih pećina u našoj zemlji – stara je oko osamdeset miliona godina, dok se nakit u pećini procenjuje na četrdeset pet miliona godina.

Unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama i okamenjenim vodopadima.

Na samo dva sata vožnje od Beograda čovek se nađe u carstvu prirode koje ima lekovitu moć jer oslobađa od negativne energije koju stvara svakodnevni gradski život. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво