Uticaj toplote na vina

Klimatske promene postaju ozbiljna pretnja španskim uzgajivačima vina. Sunčeva oluja, suše i talasi vrućine bacaju tamnu senku na budućnost više od 4.000 vinograda u celoj Španiji. To je industrija vredna sedam milijardi evra godišnje.

Dokumentarni film Ala Gora Neprijatna istina (2006), koji ukazuje na posledice globalnog zagrevanja i klimatskih promena, alarmirao je španske proizvođače vina. Podaci pokazuju da je sve više dana sa temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusovih.

Nedavne studije došle su do zaključka da je temperatura porasla između 2,7 i 4,7 stepeni, da su padavine smanjene za 40 odsto i da će to učiniti proizvodnju vina u jugoistočnoj Evropi i na Mediteranu do 2070. godine – nerentabilnom.

Prohladne noći podnožja Pirineja u Kataloniji omogućavaju grožđu da sazri do savršenog nivoa slatkoće i boje zrna. „Neke od vrsta koje su trenutno komercijalne daju dobar kvalitet vina u većini vinarija Španije, ali na kraju veka, neće se ponašati na isti način“, kaže Marija Tores, vlasnica vinograda, koja pripada porodici tradicionalnih uzgajivača vinove loze.

S povećanjem nadmorske visine od 100 metara, temperatura pada jedan stepen, pa se veruje da će vinogradi nastaviti da se premeštaju na veće visine, kako temperatura bude nastavila da raste.

Usled velike toplote, vina u nižim predelima gube svežinu, aromu... njihova svojstva nisu uravnotežena. To je problem koji može da se reši samo na jedan način, preseljavanjem u više krajeve, kaže Ksavi Ermela, upravnik vinarije „Tores san Migel“.

U niziji, španski proizvođači umesto komercijalnih vrsta grožđa obnavljaju tradicionalne vrste, koje su napuštene decenijama, ali su dobro prilagođene nadolazećim ekstremnim vremenskim uslovima. Te prastare loze možda će biti budućnost španskih vinograda.

среда, 19. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије