Smanjivanje Prespanskog jezera

Osamdesetih godina prošlog veka, voda Prespanskog jezera je gotovo dopirala do crkve koja se nalazila na njegovoj obali. Međutim, danas je crkva udaljena od obale stotinama metara. Voda koja se povukla dovela je poslednjih godina do drastičnih posledica.

Prespansko jezero nalazi se na jugu Balkanskog poluostrva, a njegove obale dele Severna Makedonija, Grčka i Albanija.

Od 2018. do danas jezero se povuklo najmanje 35 do 40 metara od prvobitne linije obale, kaže Zdravko Lazarevski.

Meteorološki institut Severne Makedonije zabeležio je tendenciju povećanja temperature, što je jedan od glavnih uzroka nestajanja vode iz jezera.

Uzrok niskog nivoa Prespanskog jezera prevashodno su prirodni faktori, suša u prethodnom periodu, odsustvo kiše i relativno suva zima. Takođe, poslednjih godina prisustvujemo porastu temperatura, kažu u Hidrometeorološkom institutu Severne Makedonije.

Ova tendencija je snažno uticala na socioekonomski razvoj tog inače siromašnog područja koje se oslanja na turizam kao najvažniju granu razvoja.

Neizvesno je da li će se Prespa razvijati u bliskoj budućnosti jer se jezero brzo smanjuje. „Pojavljuju se mulj i rupe. Ljudi ne ostaju ovde... Dođu, vide šta se dešava i brzo odlaze“, kaže Boško Dimovski, vlasnik jedne od plaža na obali jezera.

Lokalni nevladin sektor takođe negoduje i poziva na mere koje će sprečiti sušenje jezera u budućnosti. Predstavnici tog sektora smatraju da je ovo državni problem koji pogađa sve koji dele obalu jezera, što zahteva zajednički pristup rešavanju problema. Marija Eftimovska iz NVO Eko-gerila Prespa smatra da je sve svedeno na sastanke, planiranje aktivnosti i primenjivanje blagih mera, umesto ozbiljnog bavljenja tako alarmantnim problemom.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво