U prodavnicama širom sveta prodavaće se samo jaja iz slobodnog uzgoja

Jedan od najvećih trgovinskih lanaca u svetu („Metro“) obavezao se da prodaje samo jaja iz slobodnog uzgoja, tj. da ih dobavlja od proizvođača koji kokoške gaje van kaveza. Ta odluka će se sprovoditi i u područjima u kojima prava životinja nisu u prvom planu.

U Zapadnoj i Severozapadnoj Evropi rok za prelazak na ovakav način poslovanja je 2022. godina, u Istočnoj Evropi, uključujući Rusiju i Ukrajinu, rok je 2025. godina, a u ostalim svetskim trgovinskim centrima – 2027. godina.

Sve više trgovinskih i ugostiteljskih lanaca odlučuje da dobavlja jaja iz slobodnog uzgoja. Tu odluku su podržala mnoga udruženja za zaštitu životinja, uključujući i „Vege zajednicu“ u Srbiji, koja pod okriljem globalne koalicije Open Wing Alliance sprovodi kampanju čiji je cilj uzgajanje životinja van kaveza. 

U Srbiji će u devet distributivnih centara „Metroa“ započeti proces prelaska na prodavanje jaja iz slobodnog uzgoja, što će uticati na živote stotina hiljada kokošaka.

To je važna vest za Srbiju, s obzirom na to da više od 90 odsto proizvođača i dalje koristi baterijske kaveze. Pri tome se kokoškama često seku kljunovi da se ne bi povređivale, a u tako malom prostoru ne mogu da rašire krila.

Prelazak na jaja iz slobodnog uzgoja podrazumeva podsticanje farmi da promene način poslovanja, odnosno da pređu na uzgoj koji podrazumeva slobodu kretanja za životinje, da prave gnezda i spavaju na visini, kao i da rade sve ostalo što im instinkti nalažu.

Ovaj podatak je još značajniji ako imamo u vidu da se do 2021. od Srbije očekuje da se uskladi sa standardima Evropske unije i kada je reč o uzgoju u kavezima.

To donosi nova pitanja za uzgajivače budući da ni standardi EU ne zadovoljavaju sve uslove humanog uzgoja. Naime, kavezi koje EU propisuje su malo veći od trenutnih, a zahtevaju celokupnu promenu infrastrukture u firmama.

„Metro“ je prva kompanija koja na globalnom nivou menja svoju politiku što se tiče nabavke jaja, međutim sve ukazuje na to da će ih mnoge kompanije pratiti, te će i potražnja za jajima iz slobodnog uzgoja biti sve veća. 

„Ova odluka će smanjiti patnju hiljadama životinja koje žive u veoma lošim uslovima u industriji jaja. Za nas, ovo nije kraj, cilj nam je da se borimo za drugačiji način ophođenja prema životinjama, koji podrazumeva poštovanje i vrednovanje svakog pojedinačnog života“, izjavila je Jelena Disić u ime udruženja „Vege zajednica“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво