Danci misle drugačije – kako je nastala Zemlja

Novo istraživanje Centra za formiranje zvezda i planeta Univerziteta u Kopenhagenu pokazalo je da se preteča naše planete, mlada Zemlja, formirala tokom pet miliona godina. Prema astronomskoj tabeli formiranja, to je velika brzina, navodi Sajens dejli.

Sunčev sistem postoji već 4,6 milijardi godina, a prema novim istraživanjima, možemo reći da se Zemlja oblikovala za minut i po, što su rezultati koji se razilaze s tradicionalnom teorijom o tome da je Zemlja nastala sudarom dva veća nebeska tela u razdoblju dugom desetak miliona godina, to jest da je stvorena za pet do petnaest minuta u odnosu na razdoblje od 24 sata.

Tako smo dobili novu, alternativnu teoriju o tome da se Zemlja formirala gomilanjem kosmičke prašine.

„Milimetarski objekti spojili su se i napravili planetu. Ova implikacija o brzom formiranju Zemlje važna je za ceo Solarni sistem, a govori i o tome kolika je vrovatnoća da se planete oblikuju i na drugim mestima u galaksiji“, istakao je Martin Šiler, vodeći autor istraživanja.

Prema novim podacima, proces formiranja Zemlje trajao je oko pet miliona godina, a istraživači procenjuju da je u ovom razdoblju nastalo i gvozdeno jezgro Zemlje, čime je uklonjeno rano nagomilavanje gvožđa s površine.

Zahvaljujući ovim otkrićima i na osnovu teorije o formiranju planeta od kosmičke prašine, istraživači su došli do zaključka da bi ovaj proces mogao da bude objašnjenje i za ono što se desilo i na drugim mestima u svemiru.

To znači da je moguće da su se i druge planete formirale brže nego što bi to bio slučaj da su nastale posle sudara dva objekta.

Ova pretpostavka je podržana otkrićem mnogih egzoplaneta, planeta koje nisu u Sunčevom sistemu, a koji su astronomi otkrili od sredine devedesetih godina do danas.

„Sada znamo da se planete formiraju svuda i da imamo generički mehanizam koji kreira planetarne sastave. Kada budemo shvatili kako funkcionišu ovi mehanizmi u našem Solarnom sistemu, možemo da izvedemo zaključak o drugim planetarnim sistemima, kada i koliko često se može očekivati prisustvo vode na njima. Ako je teorija o ranom kreiranju planeta zaista tačna, moguće je da je voda samo nusprodukt kreiranja planeta sličnih Zemlji i da se osnovni uslovi za život mogu naći i na drugim mestima u svemiru“, zaključio je profesor Martin Bizaro, koautor istraživanja.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара