Kako je živeo prvi moderni gradonačelnik Beograda

Često se dešava da se neopravdano zaboravljaju ljudi koji su mnogo učinili za naš grad. O Vladi Iliću govori se kao o prvom modernom gradonačelniku Beograda.

Rođen je u Vlasotincu 1882. godine. Njegov otac Kosta je bio najbogatiji Vlasotinčanin u to vreme, a bavio se tekstilnom industrijom.

Vlada je bio najobrazovaniji od šestoro braće, školovao se u Beču i Nemačkoj.

Za prvog čoveka naše prestonice postavljen je 10. januara 1935. Za vreme njegovog mandata Beograd je postao prava metropola.

Postavljen je spomenik Vuku Karadžiću, sagrađeni su Staro sajmište, Zoološki vrt, Gradska poliklinika, Univerzitetska klinika, desetak novih škola... Položen je i kamen temeljac za izgradnju Hrama Svetog Save.

Na početku njegovog mandata otvoren je most preko Dunava koji je spajao Beograd i Pančevo, a uspostavljena je i prva tramvajska linija između Beograda i Zemuna.

Posle Drugog svetskog rata, Ilić se povukao sa funkcije gradonačelnika Beograda. Međutim, uskoro je bio uhapšen i osuđen na kaznu zatvora, kao i na oduzimanje celokupne imovine. U presudi se navodi da su njegove fabrike u toku rata služile okupatoru.

Proveo je sedam godina u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, čistio beogradske ulice, a od pogubljenja ga je spasao Vinston Čerčil, koji se zauzeo za njega kod Tita.

Pušten je iz zatvora 1951. godine, ali je ubrzo doživeo šlog u potkrovlju svog rođaka, gde je umro u najvećoj bedi.

Supruga Olga, inače unuka Lazara Dunđerskog, preživela je prodajući nakit, ali i zahvaljujući dobrim ljudima koji su joj poklanjali hranu na pijaci kada bi je prepoznali.

Ovo je samo deo priče o čuvenom gradonačelniku Beograda, a uspomenu na njega svakako treba čuvati. 

broj komentara 0 pošalji komentar