„Značaj primenjenih istraživanja za razvoj nauke i rešavanje problema prakse u savremenom društvu“

„Značaj primenjenih istraživanja za razvoj nauke i rešavanje problema prakse u savremenom društvu“ naziv je međunarodne naučne konferencije koja će biti otvorena danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, s početkom u 10 sati.

Na skupu će učestvovati ugledni metodolozi iz Srbije, Kine, Rusije, Italije, Bugarske, Hrvatske, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Sudana, Makedonije i Crna Gore.

Cilj konferencije je, između ostalog, da se na argumentovan i kritički način ukaže na značaj primenjenih istraživanja za razvoj nauke i rešavanje problema prakse u savremenom društvu, kao i da upozori na posledice neadekvatnih primenjenih istraživanja i štetnosti kvazinaučnih saznanja po razvoj savremenog društva.

Kako je istaknuto, potrebno je naučnoj i široj društvenoj javnosti, posebno odgovornim za naučnoistraživačku delatnost, skrenuti pažnju na potrebu za primenjenim dijagnostičkim i prognostičkim istraživanjima bez kojih nema objektivnih, naučno - istinitih saznanja.

Otuda je potrebno kritički sagledati mesto, ulogu i značaj metodologije društvenih nauka i posebnih metodologija unutar njih u koncipiranju i vođenju primenjenih istraživanja u polju društveno-humanističkih nauka.

Generalni pokrovitelj i suorganizator konferencije je Akademijski odbor za biomedicinska istraživanja SANU, uz Institut za Srpsku kulturu iz Prištine, privremeno izmešten u Leposavić i Poslovni i pravni fakultet Univerziteta Union „Nikola Tesla“ iz Beograda.

Medijski pokrovitelj je Udruženje novinara Vojvodine, a konferenciju je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 16. nov 2019, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Nauka trazi razvijanje interesovanja kod dece.

Nase drustvo je u ozbiljnom problemu oko toga jer su nad deca smanjenog interesovanja . Potrebno je naucne radionice za decu medijski pratiti i uciniti ih dostupnim svima. Samo tako će nauka u nasoj zemlji moci da se održi i odnedri nam naucnike koji ce buducnost ciniti lepom