Imamo novog šampiona po broju satelita – Saturn prestigao Jupiter

Dvadeset novih satelita otkriveno je da kruži oko Saturna, što je šesti kamen od Sunca učinilo novim šampionom našeg zvezdanog sistema po broju satelita.

Saturn sada ima 82 satelita, dok je dosadašnji šampion Jupiter sa 79 pao na drugo mesto. Sateliti su otkriveni teleskopom „Subaru“ na Havajima.

Svaki od novootkrivenih objekata koji kruže oko Saturna je prečnika oko pet kilometara, a 17 njih kruži oko planete „unazad“.

Taj fenomen poznat je kao „retrogradan pravac“. Ostala tri nova satelita okreću se u pravcu Saturnove rotacije.

Oko dve godine su potrebne za dva satelita koji se kreću „pravilno“, dok je treći na većoj udaljenosti i u društvu ostalih „retrogradnih“ satelita, kojima je potrebno oko tri godine.

„Proučavanje orbita ovih satelita može nam otkriti njihovo poreklo, kao i informacije o uslovima oko Saturna u vremenu njihovog nastanka“, objasnio je Skot Šepard sa Naučnog instituta „Karnegi“ u Vašingtonu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се