Kako nam ptice mogu pomoći u uštedi energije

Čovek je zahvaljujući proučavanju leta ptica i insekata razvio avione, helikoptere, dronove. Vekovna potreba za letenjem, uz upotrebu nauke i tehnologije, omogućila je čoveku da lakše premošćuje velike razdaljine i da lagodnije putuje. Međutim, pojavio se novi problem: utrošak energije.

Da bismo se vozili i leteli avionima, trošimo ogromnu energiju. Naučnici sada pokušavaju da posmatranjem ptica dođu do rešenja koje bi omogućilo efikasnije putovanje uz što manje energije.

Nikolas Velet, fizičar na Univerzitetu Stanford, ističe da ptice u jatima prelaze ogromne razdaljine a da pritom ne troše veliku energiju. „One se drže u jatima i naš cilj je da proučimo šta ih to drži zajedno, kako uspevaju da s neverovatnom lakoćom prelete ogromna prostranstva. Uočeno je da pritom vrlo malo mašu krilima. Naš cilj je da postavimo teorijsku osnovu na kojoj će se kasnije razvijati i tehnološki pristup u izradi kola bez vozača, kao i dronova i drugih letelica.“

Da bi to postigli, članovi njegovog tima napravili su laboratoriju i osmislili strategiju. Koristeći vrlo osetljive kamere, tim je u stanju da prati jata, ali i svaku pticu. Na osnovu toga tačno utvrđuju koliko je zamaha svakoj ptici potrebno tokom leta i tako izračunavaju utrošenu energiju.

„To je izuzetno bitno da bi se posmatralo ponašanje unutar grupe. Cilj je omogućiti što bolje kretanje automobila bez vozača i njihovu sigurniju upotrebu. Naročito će to biti važno kada u saobraćaju budu učestvovali modeli različitih proizvođača“, objašnjava Velet.

 Postavlja se pitanje kako će se softveri uskladiti kada vozila budu u saobraćaju. Zato je zadatak istraživača da prate i jata u kojima će biti više vrsta ptica, a ne samo jedna.

Pred timom je veliki zadatak i dug period istraživanja, ali se nadaju da će rezultati koje dobiju pomoći u rešavanju problema sa kojima će se čovek susresti u „saobraćaju budućnosti“.

broj komentara 0 pošalji komentar