Svetski univerziteti - kako izabrati pravi

Upisati i završiti fakultet u svetu velika je investicija u budućnost. Kada steknete dugo željenu diplomu dobijenu stalnim zalaganjem i učenjem, obično se nađete na prekretnici ‒ kuda i kako dalje, šta izabrati, gde se upisati, kakve su želje, a kakve mogućnosti ‒ duga je lista razmišljanja.

Nijedan izbor nije lak, ali ako odlučite da svoje znanje nadgradite kao budući student nekog od evropskih univerziteta, bilo da dobijete stipendiju, bilo da ste u mogućnosti da to finansirate, dobro je znati sledeće.

Program razmene studenata ili studiranje u inostranstvu odličan je način da upoznate nove ljude i kulture. Među šest najpoznatijih univerziteta na svetu, četiri su u Engleskoj.

Prestižni Kembridž, star je više od 800 godina, a 90 njegovih studenata dobilo je Nobelovu nagradu. Čuveni univerzitet ima 32 fakulteta.

Oksford je najstariji univerzitet na engleskom govornom području, najpoznatiji univerzitetski centar u Evropi. Čini ga 38 nezavisnih fakulteta, a interesantno je da nema centralnu univerzitetsku zgradu. Nikako nije dozvoljeno predati papire za upis na Oksford i Kembridž istovremeno, jer su ti univerziteti rivali znanja.

Svakako, ukoliko se odlučite za Univerzitet u Oksfordu, čeka vas „ozloglašeni prijemni" ‒ bar su ga tako prozvale prethodne generacije studenata.

Londonski univerzitetski koledž (University College London) smešten je u srcu Londona.
Mnogi svetski političari, muzičari, arhitekte, pisci, naučnici... studirali su na tom univerzitetu. Polovina studenata dolazi iz inostranstva pa je sredina multikulturalna.

Imperijalni koledž u Londonu (Imperial College) nudi studentima najbolje uslove za istraživačke radove. Ima tri fakulteta: Fakultet za biznis, Fakultet za inženjering i Centar za saradnju.

Ne treba zaboraviti ni univerzitetski centar u Hajdelbergu, u Nemačkoj, koji je 2014. godine proglašen za Uneskov grad literature, pa je idealan za ljubitelje knjiga i studente književnosti.

U Švedskoj postoji „ljupki studentski grad" ‒ bar tako studenti opisuju Upsalu, koja predstavlja opštepriznat univerzitetski centar već 600 godina.

Najstariji univerzitet u Evropi je Univerzitet u Bolonji u Italiji, i mnogi ga svrstavaju u jedan od najvećih studentskih centara, gde po poslednjim istraživanjima studira oko 100.000 mladih ljudi, a to je četvrtina stanovništva Bolonje.

Drugi najstariji univerzitet u Evropi je Jagelonski univerzitet u Krakovu, u Poljskoj, koji datira iz 14. veka.

Ne treba zaboraviti važnost drugih evropskih univerzitetskih centara, poput onih u Beču, Gracu, Parizu... Nije bilo moguće nabrojati sve, ali ukoliko imate motivacije i interesovanja ‒ internet danas omogućava da kroz prezentacije univerziteta, ali i kroz iskustva i komentare studenata, pronađete pravi obrazovni izazov za sebe.

 

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. feb 2018, 07:55) - anonymous [neregistrovani]

Zavisi

Zavisi koja je struka u pitanju. Ja bih, što se tehnike tiče, pre otišao na ETH u Cirihu.

(nedelja, 18. feb 2018, 15:04) - anonymous [neregistrovani]

Несторовић

За класичну музику неприкосновен је Конзерваторијум МГК Чајковски у Москви (где је један млад момак пијаниста из Србије чак асистент), као и за примењене науке и истраживања МГУ Ломоносов. И Руси дају нашој деци стипендије и смештај у домовима. А дипломе звече где год да одете.

(nedelja, 18. feb 2018, 14:59) - anonymous [neregistrovani]

Zavodljiva priča...

...što u stvari u najboljem slučaju može da bude od opšteg dobra, nekada iz ljubavi.

(nedelja, 18. feb 2018, 14:15) - anonymous [neregistrovani]

Njstariji!?

Najstariji univerzitet je osnovan u Konstantinopolisu (Carigradu) u Vizantiji u SESTOM (VI) veku nove ere. Gde bi mogla da se izucava Justinijanova reforma rimskog prava ako ne na univerzitetu (I u Bolonji, na Oksfordu, Sorboni itd. prvi fakulteti su bili pravni).