Gorani Srbije i hiljade pošumljenih hektara

Pokret gorana Srbije je najstarija ekološka organizacija na Balkanu. Put gorana, dug više od pola veka, vodi kroz šumu nastalu na skoro 300 000 hektara goleti i više od 100 000 hektara visokorodnih livada i pašnjaka.

Prve akcije gorana počele su 1960. godine, posle osnivanja te ekološke organizacije u mestu Čačalica kod Požarevca.
Novica Milojković, predsednik Pokreta gorana Srbije, kaže za RTS da se pošumljavanje ‒ glavni cilj Pokreta ‒ danas obavlja drugačije: „Javna preduzeća i stručne službe se danas direktno bave pošumljavanjem jer je reč o teško pristupačnim terenima. Mi se bavimo pošumljavanjem, između ostalog, i tako što podelimo građanima sadnice, naročito stanovnicima seoskih područja, a ako je neophodno, pružamo pomoć i na terenu.ˮ

Kako navodi, pošumljene površine danas krase dolinu Ibra, Vlasine, okolinu Kopaonika, Brusa... 

Milojković kaže da je Pokret gorana uspeo da unapredi 94 000 hektara livada i oko 30 000 hektara parkova u gradovima.

„Gorani nemaju članarinu ni knjižice. Nemamo problem da okupimo pripadnike potrebne za neku akciju ‒ možemo da okupimo i 50 000 i 100 000 dece iz cele Srbije kada je to potrebno", kaže Milojković.

U akcijama gorana svake godine učestvuje oko 30 000 građana. Kroz razne vidove saradnje gorani su prisutni u svim školama i gradovima Srbije.

Organizuju se izložbe, likovne kolonije, sabor gorana, radionice u prirodi, nagradni konkursi, akcije protiv bespravne seče drveća, eko-kampovi i škole.

U goranskim rasadnicima godišnje se proizvede oko tri miliona sadnica četinara, lišćara i ukrasnog šiblja.

„Trenutno je šumovitost Srbije 29,7 odsto a optimalna pošumljenost bila bi 41 posto. Naš cilj je da do 2050. godine, mada to zavisi od brojnih uslova, pošumljenost bude 37-38 odstoˮ, ističe Milojković.

Gorani Srbije su dobili brojne nagrade ‒ Zeleni list, Maslinovu granu, ali i najveće priznanje Ujedinjenih nacija iz Programa za čovekovu okolinu - diplomu „Pet stotina zaslužnih u svetu" sa zlatnom značkom.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 27. maj 2017, 18:38) - ,,'' [neregistrovani]

Свака Част!

За Здравље свих и Лепоту Наше Земље!

(subota, 27. maj 2017, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast ovim ljudima!

Ja ove ljude prosto obozavam. Kada bismo se svi ugledali na ove mlade ljude, a i na gospodina Milojkovica, Srbija bi bila druga Svajcarska. Stalno umemo da kritikujemo kako nista u zemlji ne valja, a tesko nam pda na pamet da zsucemo rukave i sami uradimo nesto za svoju zemlju. Ovi mladi ljudi rade sjajan posao za Srbiju i svaka im cast na tome!

(subota, 27. maj 2017, 16:27) - anonymous [neregistrovani]

Sume su nase nacionalno blago!

Na nasu veliku zalost, mnogo vise je suma poseceno nego sto zasadjeno jer je i dalje grejanje na drva najjeftinije i tu masne brk i trljaju ruke prodavci istih dok se bas najvise narusava ekosistem krcenjem suma koje su u privatnom vlasnistvu fizickih lica, drzavne sume su koliko toliko pod kontrolom.

(petak, 26. maj 2017, 12:39) - JKN [neregistrovani]

Evo korisnog rada za...

...beogradske huligane gde mogu da istrose visak energije a ne da se tuku k'o budale.
Poz

div id="adoceanrsvdcfhklggd">