Tamo gde nauka počinje – Hemija i umetnost

Kako možemo dobiti boje iz prirode? Kako su se vršili obredi tetoviranja u plemenima i da li danas možemo napraviti mastilo koje su koristili drevni narodi? Šta znamo o arhitekturi u mikroskopskom svetu? Odgovore na ova i još mnoga pitanja o povezanosti između hemije i umetnosti, dobićete na mestu „gde nauka počinje” ‒ na Hemijskom fakultetu u Beogradu, 13. i 14. maja.

Manifestacija „Tamo gde nauka počinje", treću godinu zaredom posvećena je promociji hemije među mladima. Ovog puta, tema je ‒ hemija u umetnosti.

Profesori i saradnici Hemijskog fakulteta pripremili su više od deset naučno-popularnih predavanja, šest edukativnih radionica, obilazak Muzeja hemije, izvođenje demonstracionih ogleda sa fokusom na doprinos hemije u umetnosti, i hemijski šou u Velikom hemijskom amfiteatru, sa mnoštvom eksplozivnih i zanimljivih eksperimenata.  

Nenad Zarić, student-prodekan Hemijskog fakulteta, ističe da su osim predavača sa Hemijskog fakulteta pozvani i stručnjaci Narodnog muzeja u Beogradu i Narodne biblioteke Srbije.
Fokus predavanja, objašnjava Nenad, biće na doprinosu hemije umetnosti: „Posetioci će moći da više saznaju o arhitekturi u hemiji, zbog čega ne vidimo ono što su Van Gog i Rembrant videli, tačnije, čuće o uticaju životne sredine na slike starih majstora." Za učenike koji još nisu dobili hemiju u okviru školskog programa organizovan je BASF-ov program hemije za najmlađe, Kid's lab pod sloganom „Molekul je kul".

„Naša namera je da učešćem u radionicama učenici dobiju odgovore na aktivna pitanja iz života i unaprede svoje znanje. U našim laboratorijama moći će da sami pripreme boje, naslikaju nešto, a potom i da naprave ram u koji će tu sliku staviti", dodao je Zarić.

On je istakao da će posetioci imati priliku da sami izoluju boje iz prirodnih materijala, kao i da sintetišu veštačke. Na naučno-popularnim predavanjima moći će da čuju kako je i kada čovek prvi put zagadio životnu sredinu (slikanjem u pećini Altamira) i da saznaju još mnogo toga.

broj komentara 0 pošalji komentar