Uz nove priručnike farmeri lakše do dozvola

Evropska unija definiše obaveze i uslove koje moraju da poštuju sve kompanije i pravna lica čija je delatnost povezana sa zagađivanjem životne sredine. Među njima su i farme za intenzivan uzgoj živine i svinja, koje do 2020. godine svoje poslovanje moraju unaprediti tako da minimalno zagađuju zemljište, vodu i vazduh.

U Privrednoj komori Srbije nedavno su predstavljeni rezultati projekta „Integrisano sprečavanje i kontrola zagađivanja životne sredine u sektoru intenzivnog uzgoja živine i svinja", a to su „Priručnik za izradu zahteva za integrisanu dozvolu" i „Priručnik za efikasno korišćenje energije". Očekuje se da će ovi dokumenti na najbolji način usmeriti proizvođače živine i svinja da rade u skladu sa zahtevima direktiva Evropske unije.
„Integrisana dozvola je najkompleksnija dozvola u oblasti zaštite životne sredine. U skladu sa Zakonom o o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine (IPPC zakon), koji je naša država donela 2004. godine, postoji lista postrojenja koja su u obavezi da je dobiju. Na tom spisku nalazi se 240 postrojenja, među njima 93 farme koje su obuhvaćene ovim projektom", rekla je za Internet portal RTS-a, Bojana Vukadinović, rukovodilac projekta.

Posedovanje integrisane dozvole garantuje da poslovanje kompanije ostavlja minimalan štetan trag na životnu sredinu, i da nosilac dozvole efikasno koristi energiju i ostale resurse uz primenu najboljih dostupnih tehnika. Podnosilac zahteva za dozvolu nema lak zadatak, potrebno je prikupiti mnogobrojna dokumenta kojima se dokazuje poslovanje u skladu sa strogim propisima.

„Potrebno je da farme živine i svinja sprovedu mere za sprečavanje zagađivanja životne sredine, ili tamo gde nije moguće sprečiti zagađivanje, da preduzmu mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu. Rezultat tih aktivnosti biće dobijanje integrisane dozvole", naglasio je Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine.

„Sve što se radi na dobijanju integrisanih dozvola, ima i svoju ekonomsku stranu - uštede kao i konkurentnost na širem evropskom tržištu", naglasila je Bojana Vukadinović.

Profesor dr Đorđe Janaćković, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu rekao je da su priručnici formirani tako da olakšaju pripremu dokumentacije: „Pripremili smo jasne i praktične alate koji se mogu iskoristiti za ispunjenje svake propisane obaveze". Na taj način će i nadležnima biti lakše da utvrde uslove kojima će se garantovati da aktivnost podnosioca zahteva neće narušiti kvalitet životne sredine. Na priručnicima je radilo 13 eksperata iz Irske, Italije i Austrije i 21 stručnjak iz Srbije.

Osim priručnika, rezultati projekta su i izmenjen Pravilnik o integrisanim dozvolama, povećan broj podnetih zahteva za dobijanje dozvole, uspostavljanje mreže zainteresovanih farmi i bolja komunikacija između fakulteta, nadležnog ministarstva i Privredne komore Srbije. Očekuje se produženje i proširenje projekta na celokupnu prehrambenu procesnu industriju, dodao je profesor Janaćković.

Integrisana dozvola je odluka nadležnog organa (resornog ministarstva, lokalne samouprave) kojom se odobrava puštanje u rad postrojenja ili njegovog dela, odnosno obavljanje aktivnosti čiji sastavni deo čini dokumentacija sa utvrđenim uslovima kojima se garantuje da takvo postrojenje ili aktivnost odgovaraju zahtevima predviđenim ovim zakonom.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 14. feb 2017, 13:15) - Miki [neregistrovani]

Promasaj

Promasili ste temu.2020 ta nakaradna tvorevina nece postojati, nadam se na opste zadovoljstvo malih i velikih farmera u Srbiji

(utorak, 14. feb 2017, 13:00) - anonymous [neregistrovani]

Ma nisam bas siguran da ima tu sta mlogo dobro sta dolazi iz EU!!

Neka ipak drzava pa i svako sam proceni da nas oni ne zagadjuju cime, kao sto to obicno ide!
A da se ja pitam - iskreno ne bi ovima iz EU dao nista! Direktno unistavaju nase seljake vec decenijama!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">