Uz nove priručnike farmeri lakše do dozvola

Evropska unija definiše obaveze i uslove koje moraju da poštuju sve kompanije i pravna lica čija je delatnost povezana sa zagađivanjem životne sredine. Među njima su i farme za intenzivan uzgoj živine i svinja, koje do 2020. godine svoje poslovanje moraju unaprediti tako da minimalno zagađuju zemljište, vodu i vazduh.

U Privrednoj komori Srbije nedavno su predstavljeni rezultati projekta „Integrisano sprečavanje i kontrola zagađivanja životne sredine u sektoru intenzivnog uzgoja živine i svinja", a to su „Priručnik za izradu zahteva za integrisanu dozvolu" i „Priručnik za efikasno korišćenje energije". Očekuje se da će ovi dokumenti na najbolji način usmeriti proizvođače živine i svinja da rade u skladu sa zahtevima direktiva Evropske unije.

„Integrisana dozvola je najkompleksnija dozvola u oblasti zaštite životne sredine. U skladu sa Zakonom o o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine (IPPC zakon), koji je naša država donela 2004. godine, postoji lista postrojenja koja su u obavezi da je dobiju. Na tom spisku nalazi se 240 postrojenja, među njima 93 farme koje su obuhvaćene ovim projektom", rekla je za Internet portal RTS-a, Bojana Vukadinović, rukovodilac projekta.

Posedovanje integrisane dozvole garantuje da poslovanje kompanije ostavlja minimalan štetan trag na životnu sredinu, i da nosilac dozvole efikasno koristi energiju i ostale resurse uz primenu najboljih dostupnih tehnika. Podnosilac zahteva za dozvolu nema lak zadatak, potrebno je prikupiti mnogobrojna dokumenta kojima se dokazuje poslovanje u skladu sa strogim propisima.

„Potrebno je da farme živine i svinja sprovedu mere za sprečavanje zagađivanja životne sredine, ili tamo gde nije moguće sprečiti zagađivanje, da preduzmu mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu. Rezultat tih aktivnosti biće dobijanje integrisane dozvole", naglasio je Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine.

„Sve što se radi na dobijanju integrisanih dozvola, ima i svoju ekonomsku stranu - uštede kao i konkurentnost na širem evropskom tržištu", naglasila je Bojana Vukadinović.

Profesor dr Đorđe Janaćković, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu rekao je da su priručnici formirani tako da olakšaju pripremu dokumentacije: „Pripremili smo jasne i praktične alate koji se mogu iskoristiti za ispunjenje svake propisane obaveze". Na taj način će i nadležnima biti lakše da utvrde uslove kojima će se garantovati da aktivnost podnosioca zahteva neće narušiti kvalitet životne sredine. Na priručnicima je radilo 13 eksperata iz Irske, Italije i Austrije i 21 stručnjak iz Srbije.

Osim priručnika, rezultati projekta su i izmenjen Pravilnik o integrisanim dozvolama, povećan broj podnetih zahteva za dobijanje dozvole, uspostavljanje mreže zainteresovanih farmi i bolja komunikacija između fakulteta, nadležnog ministarstva i Privredne komore Srbije. Očekuje se produženje i proširenje projekta na celokupnu prehrambenu procesnu industriju, dodao je profesor Janaćković.

Integrisana dozvola je odluka nadležnog organa (resornog ministarstva, lokalne samouprave) kojom se odobrava puštanje u rad postrojenja ili njegovog dela, odnosno obavljanje aktivnosti čiji sastavni deo čini dokumentacija sa utvrđenim uslovima kojima se garantuje da takvo postrojenje ili aktivnost odgovaraju zahtevima predviđenim ovim zakonom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво