Informacijom do bezbednog krstarenja internetom

Digitalno nasilje je korišćenje digitalnih tehnologija (mobilnih uređaja, računara, kamera, interneta) za uznemiravanje, ponižavanje, povređivanje i nanošenje štete drugoj osobi. Uoči Svetskog dana bezbednog interneta (7. februara), predstavljen je novi projekat za bezbednost dece – „Informacijom protiv digitalnog nasilja”.

Projekat „Informacijom protiv digitalnog nasilja" sprovode Centar za unapređenje kulture života i rada ŽiR i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

„Želimo da se roditelji, staratelji, škola, mladi i deca i ostali građani i građanke aktivno uključe u prevenciju i zaštitu od digitalnog nasilja, a da ipak budu u mogućnosti da maksimalno iskoriste prednosti svetske mreže", rekla je Farida Basioni Stamenić, predsednica Upravnog odbora Centra za unapređenje kulture života i rada ŽiR.

Digitalno nasilje je korišćenje digitalnih tehnologija (mobilnih uređaja, računara, kamera, interneta) za uznemiravanje, ponižavanje, povređivanje i nanošenje štete drugoj osobi.
„Vlada je usvojila Uredbu za bezbednost na internetu, koja treba da bude završena i objavljena do kraja februara. Resorno ministarstvo je podržalo 71 projekat među kojima je više od dvadeset upravo iz oblasti bezbednosti na internetu", rekla je Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, i dodala da jedan od ključnih načina na koji možemo da se borimo protiv pojave digitalnog nasilja, osim prevencije, jeste informisanje.
Projekat „Informacijom protiv digitalnog nasilja" sigurno će biti deo veće kampanje koja će podržati bezbednu upotrebu savremenih tehnologija.

 Odrasli nedovoljno upućeni u problem digitalnog nasilja

Istraživanje koje je prošle godine sprovelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokazalo je da se približno jedna trećina ispitanika našla u ulozi svedoka digitalnog nasilja. Dva od tri ispitana učenika smatraju da roditelji manje poznaju informatičke tehnologije od njih i ne vide ih kao partnere u digitalnoj komunikaciji. Među roditeljima koji su učestvovali u istraživanju, 40% smatra sebe digitalno nekompetentnim i nedovoljno upućenim u problem digitalnog nasilja.

„Treba napomenuti da specifičnosti digitalnih tehnologija omogućavaju drugačiju dinamiku i intenzitet nasilja, kroz mogućnost manipulacije sadržajima koji se koriste za uznemiravanje, prikazivanje nasilja iz realnog prostora/vremena na društvenim mrežama, veći uticaj, manipulaciju identitetom onih koji vrše i onih koji trpe nasilje", rekla je Biljana Lajović, specijalista školske psihologije, i dodala da su deca koja su doživljavala klasično nasilje, češće se susretala sa digitalnim nasiljem. Važi i obrnuto, deca sklonija nasilnom ponašanju u stvarnom životu, češće su sprovodila nasilje i u digitalnom prostoru.

Digitalno opismenjavanje prioritet

„Jedan od programa koji ŽiR razvija jeste unapređenje informacionog društva, digitalnog opismenjavanja i informacione bezbednosti u Srbiji, sa posebnim fokusom na prevenciju. Ključ za bezbednost dece i mladih je u poznavanju pravila ponašanja za sigurno krstarenje internetom - ukoliko se susretnu sa problemom - kako da reaguju i kome treba da se obrate", naglasila je Farida Basioni Stamenić.

Kako je istakla Biljana Lajović, cilj projekta je da poveže roditelje i nastavnike, naravno i ostale važne odrasle, da uspostavi komunikaciju među njima. Deca u velikoj meri poznaju nove tehnologije, ali im nedostaje životno iskustvo. Njihovi roditelji i nastavnici bolje poznaju sistem, i znaju kome treba da se obrate ukoliko se dete nađe u situaciji da doživi nasilje. To je suština - razvijanje opreza.

„U prirodi mladih je da budu neoprezni. Hoćemo da im na primerima pokažemo šta se dešava, i da im pomognemo da razviju alate, da bi bili bezbedni u digitalnom svetu, koji je deo njihove realnosti" - dodala je.

Najmlađi učesnik predstavljanja projekta „Informacijom protiv digitalnog nasilja" Damjan Stamenić, učenik, imao je susret sa digitalnim nasiljem: „Stariji dečak mi je pretio preko mobilnog telefona. Nisam odmah prepoznao šta je to, i prošlo je vreme dok se nisam obratio roditeljima za pomoć."

Damjan smatra da deca ne znaju mnogo o digitalnom nasilju i da je veoma bitno da vode računa sa kime komuniciraju na društvenim mrežama u koga prihvataju za „prijatelje". A roditelji, dodao je, moraju da paze šta deca rade na internetu!
„Jedan od ciljeva Projekta je unapređivanje veština dece, mladih, roditelja, staratelja i ostalih - da prepoznaju, spreče ili smanje štetu od različitih oblika digitalnog nasilja, naročito seksualnog nasilja koje se vrši putem interneta. Dugoročno, znanje koje vodi do promene ponašanja utiče i na poboljšanje kvaliteta života dece, mladih, porodica i društva u Srbiji", dodala je Farida Basioni Stamenić.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара