Alkohol i mozak

„Svi volimo pićence, ali niko ne voli pijance“ ‒ navodi se u jednoj reklami. Reklamne kampanje za prevenciju alkoholizma najčešće stavljaju akcenat na to koliko je opasna vožnja pod dejstvom alkohola. Zaboravlja se na nasilje u porodici i depresiju koja često ide uz alkohol. U reklamama za pića alkohol deluje veoma bezazleno. Međutim, u svetu ima sedamdeset šest miliona alkoholičara. Alkohol, kao i sve droge, i te kako deluje na mozak. Za istraživača Filipa Gorvuda, alkohol se ne razlikuje od droge.

Alkohol ima izvanrednu sposobnost da se širi u organizmu. To je sasvim mali molekul koji može da pređe ćelijsku opnu i lako prodre u mozak, placentu, u sam neuron. Deluje na mnogo raznih receptora, pa čak i unutar ćelije.

Većina droga usredsređuje akciju na jedan tip receptora. Etanol, glavni sastojak alkohola, deluje na gotovo ceo sistem. Utiče na mreže acetilholina, dopamina, glutamata i pored svega ‒ na mreže GABA receptora, koji prilično usporavaju aktivnost neurona. Delujući na njih, etanol još više usporava mozak.

U tome se sastoji opuštajući efekat alkohola. To sve dovodi do pospanosti, smanjenih refleksa, što uzrokuje trećinu smrtnih slučajeva u nesrećama na drumu.
Svojim, još uvek malo poznatim mehanizmom, alkohol izaziva oslobađanje dopamina u nukleus akumbensu ‒ malom delu mozga koji upravlja osećanjem zadovoljstva. Reč je o procesu zajedničkom za sve droge, koji igra ključnu ulogu pri nastanku zavisnosti.

Organizam ima svoju životnu filozofiju: homeostazu, vraćanje u stanje ravnoteže. Kada se pojavi nešto što menja njegovu dinamiku, mozak će sistematski pokušavati da se vrati u stanje najbliže uobičajenom funkcionisanju. Redovno uzimanje alkohola dovodi do efekta prilagođavanja.

Takva vrsta prilagođavanja usađuje alkoholizam u neurone. Mozak je prinuđen da smisli novo stanje ravnoteže. Kada alkoholičar prestane da pije, privremena ravnoteža njegovog mozga se narušava.

Jutrom se to manifestuje kroz nervozu, tremor u ekstremitetima, zbunjenost, anksioznost, ponekad neznatno pomračenje, znojenje, tahikardiju.

Na psihičkom planu, pomračenje će zameniti prava pomućenost uma, uz sumanute momente koji su povezani sa dispercepcijom ‒ što čini da osoba u svom vidnom polju tumači objekte konstruišući slike. Ta pojava, poznata kao delirijum tremens često je opisana u književnosti kada alkoholičar od čarape vidi pacova.

Ta vrsta cerebralnog nemira može dovesti do opšte mahnitosti i krize, a u ekstremnim slučajevima i do smrti usled prevelike nadraženosti mozga i velike dehidriranosti.
Savremene tehnike snimanja omogućavaju istraživačima da mere razna oštećenja mozga izazvana alkoholom. Ustanovljeno je da je u svim prednjim delovima mozga alkoholičara znatno smanjen metabolizam glukoze, koja je jedini izvor energije mozga. Dalja istraživanja su dovela u vezu nivo između utroška energije u prednjim delovima mozga i postignuća na testovima. Alkoholičari su postizali lošije rezultate na testovima selekcije informacija i kratkoročne memorije.

Naučnici su se zapitali da li osim funkcionalnih promena dolazi i do promena u samoj strukturi mozga. Snimanje mozga magnetnom rezonancom i na to pitanje daje odgovor. Ustanovljeno je da u mozgu alkoholičara dolazi do znatnog opadanja sive mase u prednjim delovima mozga. Svi ovi snimci i istraživanja pokazuju da konzumiranje alkohola u velikim količinama ‒ slabi mozak.

Međutim, naučnicima još uvek nije poznato u kojoj meri se mozak može oporaviti nakon što osoba prestane da konzumira alkohol.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 20. jan 2017, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Odg. Novi Sad

Vlasnik diskoteke ili sličnog ugostiteljskog objekta je zakonom obavezan da primeni sva propisana sredstva za zaštitu od požara. U slučaju da dotična nisu primenjena, a dođe do incidenta sa tragičnim ishodom, vlasnik će snositi i prekršajnu i tešku krivičnu odgovornost.

(petak, 20. jan 2017, 12:16) - Novi Sad 2 [neregistrovani]

krivica

pa nisu krivi ni ljudi koji su se zatekli u Kontrastu, a pri tom su bili pripiti. Oni su tu noć izašli u kafić, a ne u vrtić. To što neko pije ne znači da je alkoholičar. Za slučaj Kontrast niko od inspektora nije okrivljen iako su dali upotrebnu dozvolu lokalu.

(petak, 20. jan 2017, 10:39) - Nikola [neregistrovani]

Molim vas

Da li je pušenje marihuane nekada nekoga ubila? NE
Da li je nesto lose proizaslo iz pusenja marihuane? NE
Kakav si kad ispusis "dzoint"? Preterani smeh i glad, povecana kreativnost, pojacana cula.
Kakav si kad se napijes? Nasilje u porodici, povracanje, losa koordinacija...
Alkohol kupuje ko hoce deca i sta i svi. Mogu ovako do sutra.
Molim da mi objavite komentar.
Ukoliko znate engleski dobro ukucajte na google-u "WHY WEED SHOULD BE LEGAL PRINCE EA"

(petak, 20. jan 2017, 02:51) - Ано Нимбус [neregistrovani]

Несхватање

Несхватање, драговићу, несхватање, а не "не схватање".

(četvrtak, 19. jan 2017, 23:45) - anonymous [neregistrovani]

Novi Sad

Diskoteka Kontrast Novi Sad. 6 nastradalih. Svi krivili vlasnika kako nije obezbedio diskoteku od ovakvih situacija. A niko se nije pitao kako je moguće da mladi, spretni i sposobni momci i devojke, nisu uspeli na vreme da odreaguju i izađu. Gore je upravo napisano rešenje: pospanost i smanjeni refleksi. Pored toga i ne shvatanje ozbiljnosti situacije i samim tim ne reagovanje na odgovarajuć način. Još nekoliko puta se u Novom Sadu dešavala ista stvar i bilo je nastradalih. Ali niko nije ni spomenuo alkohol. Svi znamo da se po diskotekama i sličnim mestima čisti sokići ne konzumiraju. I posle kad se nešto desi, krivac se ne traži tamo gde treba da bude. Inače, u Kontrastu kao i u drugim lokalima nije bio toliko brz požar da se nije moglo izaći! Moglo se, ali nisu bili sposobni zbog dejstva alkohola u mozgu.