Alkohol i mozak

„Svi volimo pićence, ali niko ne voli pijance“ ‒ navodi se u jednoj reklami. Reklamne kampanje za prevenciju alkoholizma najčešće stavljaju akcenat na to koliko je opasna vožnja pod dejstvom alkohola. Zaboravlja se na nasilje u porodici i depresiju koja često ide uz alkohol. U reklamama za pića alkohol deluje veoma bezazleno. Međutim, u svetu ima sedamdeset šest miliona alkoholičara. Alkohol, kao i sve droge, i te kako deluje na mozak. Za istraživača Filipa Gorvuda, alkohol se ne razlikuje od droge.

Alkohol ima izvanrednu sposobnost da se širi u organizmu. To je sasvim mali molekul koji može da pređe ćelijsku opnu i lako prodre u mozak, placentu, u sam neuron. Deluje na mnogo raznih receptora, pa čak i unutar ćelije.

Većina droga usredsređuje akciju na jedan tip receptora. Etanol, glavni sastojak alkohola, deluje na gotovo ceo sistem. Utiče na mreže acetilholina, dopamina, glutamata i pored svega ‒ na mreže GABA receptora, koji prilično usporavaju aktivnost neurona. Delujući na njih, etanol još više usporava mozak.

U tome se sastoji opuštajući efekat alkohola. To sve dovodi do pospanosti, smanjenih refleksa, što uzrokuje trećinu smrtnih slučajeva u nesrećama na drumu.
Svojim, još uvek malo poznatim mehanizmom, alkohol izaziva oslobađanje dopamina u nukleus akumbensu ‒ malom delu mozga koji upravlja osećanjem zadovoljstva. Reč je o procesu zajedničkom za sve droge, koji igra ključnu ulogu pri nastanku zavisnosti.

Organizam ima svoju životnu filozofiju: homeostazu, vraćanje u stanje ravnoteže. Kada se pojavi nešto što menja njegovu dinamiku, mozak će sistematski pokušavati da se vrati u stanje najbliže uobičajenom funkcionisanju. Redovno uzimanje alkohola dovodi do efekta prilagođavanja.

Takva vrsta prilagođavanja usađuje alkoholizam u neurone. Mozak je prinuđen da smisli novo stanje ravnoteže. Kada alkoholičar prestane da pije, privremena ravnoteža njegovog mozga se narušava.

Jutrom se to manifestuje kroz nervozu, tremor u ekstremitetima, zbunjenost, anksioznost, ponekad neznatno pomračenje, znojenje, tahikardiju.

Na psihičkom planu, pomračenje će zameniti prava pomućenost uma, uz sumanute momente koji su povezani sa dispercepcijom ‒ što čini da osoba u svom vidnom polju tumači objekte konstruišući slike. Ta pojava, poznata kao delirijum tremens često je opisana u književnosti kada alkoholičar od čarape vidi pacova.

Ta vrsta cerebralnog nemira može dovesti do opšte mahnitosti i krize, a u ekstremnim slučajevima i do smrti usled prevelike nadraženosti mozga i velike dehidriranosti.
Savremene tehnike snimanja omogućavaju istraživačima da mere razna oštećenja mozga izazvana alkoholom. Ustanovljeno je da je u svim prednjim delovima mozga alkoholičara znatno smanjen metabolizam glukoze, koja je jedini izvor energije mozga. Dalja istraživanja su dovela u vezu nivo između utroška energije u prednjim delovima mozga i postignuća na testovima. Alkoholičari su postizali lošije rezultate na testovima selekcije informacija i kratkoročne memorije.

Naučnici su se zapitali da li osim funkcionalnih promena dolazi i do promena u samoj strukturi mozga. Snimanje mozga magnetnom rezonancom i na to pitanje daje odgovor. Ustanovljeno je da u mozgu alkoholičara dolazi do znatnog opadanja sive mase u prednjim delovima mozga. Svi ovi snimci i istraživanja pokazuju da konzumiranje alkohola u velikim količinama ‒ slabi mozak.

Međutim, naučnicima još uvek nije poznato u kojoj meri se mozak može oporaviti nakon što osoba prestane da konzumira alkohol.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 29. nov 2020, 03:24) - Waldo [neregistrovani]

:(

nazalost koliko god bih zeleo da se slozim sa vasom izjavom to nije tacno.
konstantno koriscenje marihunane ili ti kanabisa smanjuje iq tako reci postajete glupi(u slucaju da ima thc)
kao lek sluzi samo ljudima koji imaju teske bolesti epilepsija itd...
ali na kraju cele price marihuna je pedeset puta laksa droga od alkohola ili cigareta

(petak, 20. jan 2017, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Odg. Novi Sad

Vlasnik diskoteke ili sličnog ugostiteljskog objekta je zakonom obavezan da primeni sva propisana sredstva za zaštitu od požara. U slučaju da dotična nisu primenjena, a dođe do incidenta sa tragičnim ishodom, vlasnik će snositi i prekršajnu i tešku krivičnu odgovornost.

(petak, 20. jan 2017, 12:16) - Novi Sad 2 [neregistrovani]

krivica

pa nisu krivi ni ljudi koji su se zatekli u Kontrastu, a pri tom su bili pripiti. Oni su tu noć izašli u kafić, a ne u vrtić. To što neko pije ne znači da je alkoholičar. Za slučaj Kontrast niko od inspektora nije okrivljen iako su dali upotrebnu dozvolu lokalu.

(petak, 20. jan 2017, 10:39) - Nikola [neregistrovani]

Molim vas

Da li je pušenje marihuane nekada nekoga ubila? NE
Da li je nesto lose proizaslo iz pusenja marihuane? NE
Kakav si kad ispusis "dzoint"? Preterani smeh i glad, povecana kreativnost, pojacana cula.
Kakav si kad se napijes? Nasilje u porodici, povracanje, losa koordinacija...
Alkohol kupuje ko hoce deca i sta i svi. Mogu ovako do sutra.
Molim da mi objavite komentar.
Ukoliko znate engleski dobro ukucajte na google-u "WHY WEED SHOULD BE LEGAL PRINCE EA"

(petak, 20. jan 2017, 02:51) - Ано Нимбус [neregistrovani]

Несхватање

Несхватање, драговићу, несхватање, а не "не схватање".

(četvrtak, 19. jan 2017, 23:45) - anonymous [neregistrovani]

Novi Sad

Diskoteka Kontrast Novi Sad. 6 nastradalih. Svi krivili vlasnika kako nije obezbedio diskoteku od ovakvih situacija. A niko se nije pitao kako je moguće da mladi, spretni i sposobni momci i devojke, nisu uspeli na vreme da odreaguju i izađu. Gore je upravo napisano rešenje: pospanost i smanjeni refleksi. Pored toga i ne shvatanje ozbiljnosti situacije i samim tim ne reagovanje na odgovarajuć način. Još nekoliko puta se u Novom Sadu dešavala ista stvar i bilo je nastradalih. Ali niko nije ni spomenuo alkohol. Svi znamo da se po diskotekama i sličnim mestima čisti sokići ne konzumiraju. I posle kad se nešto desi, krivac se ne traži tamo gde treba da bude. Inače, u Kontrastu kao i u drugim lokalima nije bio toliko brz požar da se nije moglo izaći! Moglo se, ali nisu bili sposobni zbog dejstva alkohola u mozgu.