Tikovi su izlečivi

Tikovi su neritmički, brzi motorni pokreti, čija se svrha ne uočava. Najčešće se ponavljaju u predelu glave i lica, ali u najtežim slučajevima mogu zahvatiti celo telo. Brine podatak da veliki broj dece ima glasovne tikove koji se javljaju samostalno ili u kombinaciji sa motornim tikovima.

Prof. dr Miodrag Stošljević, redovni profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu, smatra da tikove neprecizno nazivamo „nevoljnim pokretima" jer oni nisu potpuno izvan kontrole. Deca koja imaju tikove sposobna su da ih obuzdavaju i satima, ali nakon toga dolazi do naglog pogoršanja, pa oni postaju jači i duže traju.

Specifičan osećaj prilikom javljanja tikova najbolje je uporediti sa ujedom komarca. Osećaj nakon ujeda možemo ignorisati izvesno vreme, ali nakon prvog češanja on postaje još nesnošljiviji, pa smo primorani da nastavimo sa još intezivnijim češanjem na mestu uboda.

 Uzroci tikova?

Uzrok nastajanja tikova nije poznat u 80‒85% slučajeva i tada se oni nazivaju idiopatski tikovi, mada se smatra da ta vrsta tikova nastaje kao posledica neravnomernog sazrevanja određenih struktura u mozgu, smatra naš sagovornik, prof. dr Miodrag Stošljević.

U preostalom broju slučajeva nastajanje tikova se povezuje sa postojanjem epilepsije, postimunim odgovorom na neke bakterijske infekcije, traumatskim oštećenjem mozga... Važno je istaći i da nastajanje tikova nije povezano sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci, postvirusnim encefalitisom ili nekim oboljenjima mozga kao što je Hantingtonova drhtavica.

Posledica tikova

Na osnovu višedecenijskog rada, prof. dr Stošljević ukazuje na činjenicu da posledice tikova zavise od vrste tik poremećaja i pratećih patoloških stanja. Prema klasifikaciji Američkog udruženja psihijatara, razlikuju se tri oblika ‒ Turetov poremećaj, hronični i prolazni tik poremećaj.

Posledice tikova mogu biti fizičke ‒ u vidu neuropatskog bola u grupi mišića koji se grče (obično u vratu i ramenima), ali i do stres preloma kostiju u ekstremno teškoj kliničkoj slici.

Češće su psihološke posledice koje nastaju u rasponu od blagih emocionalnih poremećaja kao što su povučenost i nesigurnost, pa sve do težih stanja kao što su depresija, anksioznost i samopovređivanje. Najčešće su posledice u socijalnom funkcionisanju jer deca sa tik poremećajima imaju više problema u školovanju, uključivanju u vršnjačke grupe i ponašanju u okviru porodice.

Dobra vest je da se tikovi značajno smanjuju u adolescenciji i ranom odraslom dobu, a da u zrelom odraslom dobu postaju minimalni, tako da u navećem broju slučajeva ne ometaju lični i profesionalni život.

Lečenje tikova

Lečenje prolaznih motornih tikova u blagim slučajevima nije potrebno, dok se u težim slučajevima mogu primeniti tehnike relaksacije, antistres programi, autogeni trening i psihoterapija, razgradnja emotivnih problema koji su prouzrokovani tikovima ‒ zaključuje naš sagovornik prof. dr Stošljević, lekar i glavni defektolog u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju u Beogradu.

Lečenje hroničnog tik poremećaja podrazumeva: primenjivanje vežbi za sazrevanje centralnog nervnog sistema ‒ prema prof. dr Lazaru Stošljeviću; upotrebu vežbi protiv tikova ‒ prema prof. dr Cvetku Brajeviću i neku od dostupnih tehnika relaksacije u skladu sa edukacijom terapeuta. Tek ukoliko ne uspe taj prvi stepen tretmana potrebno je odrediti terapiju lekovima. U svakom slučaju, nauka nudi rešenje, tretman i lečenje tikova. 

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 01. apr 2022, 20:21) - Dusan [neregistrovani]

Tikovi

Pozdrav imam.tikove od svoje 4 Godine imam 20 god koje je resenje nema gde nisam bio.ali ne pomaze pio sam rivotril haloperidol nema.sta nisam.probao ne daju mi mir nemogu da radim prosto nemogu mirno zivim i da funkcionisem pomagajte.

(sreda, 08. dec 2021, 13:36) - anonymous [neregistrovani]

Ljubav

Ja mislim da je ljubav rešenje na takvim problemima. Ljubav i pažnja. Lepo društvo a i vežbanje pomaže.

(sreda, 08. dec 2021, 11:16) - anonymous [neregistrovani]

Tik je dvostruka bolest..

Dva puta sa dvije varijante...
Matematika je prva zapocela istrazivanja.
Matematicari su izvrsili analizu..
Metodom varijacija .
Posto je to univerzalna matematicka metoda.
Zaustavili su dalja istrazivanja.
Psiholozi preuzimaju ovo krupnu stvar u svoje ruke.
Znam samo da su prije pedeset godina .
Citavu oblast prebacili u metodoloski prostor varalacija....

(utorak, 07. dec 2021, 21:44) - POMOC [neregistrovani]

TIK SA OCIMA

Dobio sam tacno juce novi tik sa ocima samo sa jednim okom stalno treperim trepcem a drugo je standarno ali zato stalno i trepcem zato sto osetim da me peku oci i ja moram da trepnem ali 8 godina sam za kompom

(petak, 11. sep 2020, 01:51) - katica [neregistrovani]

pomoc

Sin mi se lijecio na psihijatrijskoj bolnici i kako je izasao iz bolnice nije pricao 2 mjeseca i ima neke cudne pokrete glave cudan pogled ociju nekad ruke namjesti u nekom posebnom obliku a sto se tice zvukova jedan dan kao da se naglas smije drugi put kao da kuka dali je to zbog th koju je dobijao u bolnici i dali ce to proci puno sam zabrinuta hvala vam

(petak, 13. dec 2019, 17:40) - anonymous [neregistrovani]

Pomoc

Ja sam iz HR imam tikove i imam 11 god kako se to moze sprijeciti idu mi na zivce moze neka pomoc

(nedelja, 17. nov 2019, 00:19) - Zabrinuta mama [neregistrovani]

Zmirka je

Dobar dan..moj djecak ima 10i po godina..evo vec 4mjeseca zmirka..posto sam procitala da ste i vi imali taj problem,mozete li mi reci koliko je to kod vas trajalo i sta ste sve radili da bi prestalo..hvala

(sreda, 13. nov 2019, 20:10) - Joco [neregistrovani]

Tikovi

Deteto ima strasni tikovi na glava veke 2 god tievme rivotril gamibetal sega 7 meseci heleks nisto podobro molam sovet

(petak, 25. okt 2019, 14:58) - Mladen [neregistrovani]

Postovani

Godiste sam 1981 imam tikove od 2017 glava mi se trese nekad ruka I tijelo. Doktori su navodno ustanovili da she radio DDO-CNS-a. Pijem rivoltir al slabo pomaze. Molim Vas da li tu IMA lijeka ili neka bolja terapija? Mnogo Sam zabrinut molim Vas pomozite mi

(četvrtak, 13. dec 2018, 11:49) - anonymous [neregistrovani]

Pomoc

Pa nadjite ovog doktora sto je objasnio ovo o tikovima. Prosto :)