Džon Stajnbek - šezdeset grafitnih olovaka dnevno

Godine 1935. pojavljuje se roman „Kvart Tortilja“ koji donosi uspeh tada 33-godišnjem Džonu Stajnbeku. Knjiga je bila samo uvod u nastanak književnih dela koja su postala deo američkog književnog kanona, a iza Stajnbekovog stvaralaštva stoje, čitaocima manje poznati, detalji i anegdote.

Džon Stajnbek rođen je u kalifornijskom gradu Salinasu, 27. februara 1902. godine. Jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih američkih pisaca.

Posle romana „Kvart Tortilja" usledio je niz čuvenih dela: „O miševima i ljudima", „Istočno od raja", „Zima našeg nezadovoljstva", „Plodovi gneva"...

Napisao je više od dvadeset knjiga - romana, novela, zbirki kratkih priča.

Za „Plodove gneva" dobija Pulicerovu nagradu 1940. godine, a 1962. i Nobelovu nagradu za književnost. Umire u Njujorku, 20. decembra 1968. godine.

Još sa četrnaest godina, Stajnbek je rešio da postane pisac. Pokušavajući da piše pesme i kratke priče, sklanjao se od svojih sestara i zaključavao u sobu.

Vrlo rano je shvatio značaj i vrednost zemlje, što se ogleda u njegovom ukupnom kasnijem stvaralaštvu. Godine 1919. upisuje se na Univerzitet Stenford, uglavnom da bi zadovoljio želju roditelja, više puta napušta školovanje, da bi konačno odustao 1925. ne uspevši da dobije diplomu.

„O miševima i ljudima" pojavljuje se 1937. godine. Zanimljivo je da je prvi nacrt dela pojeo piščev pas Maks. U tom kratkom romanu, na osnovu vlastitog iskustva traganja za poslom tokom Velike depresije u Americi, Stajnbek piše o dvojici nezaposlenih nadničara koji putuju u potrazi za poslom.

Naslov je preuzet iz pesme „Mišu" Roberta Bernsa, prema kojoj „najbolje isplanirane šeme miševa i ljudi - često krenu naopako." Zanimljivo je da je, iako je deo obavezne školske lektire u Americi, knjiga „O miševima i ljudima" često kritikovana zbog vulgarnosti i uvredljivosti, i nalazi se na listi najosporavanijih knjiga 21. veka Američke bibliotekarske asocijacije.

"Besno suvo grožđe" 

Osamdesetih godina prošlog veka, pojavila se vest da su „Plodovi gneva" prevedeni na japanski jezik kao „Besno suvo grožđe". Ispostavilo se da je u pitanju glasina, a ona je posvedočila o tome koliko čitaoci vole priče o jezičkim začkoljicama i nesporazumima koji mogu nastati tokom prevoda.

Još jedna zanimljivost u vezi je sa knjigom „Istočno od raja". Postoji podatak da je pisac iskoristio čak trista olovaka da bi završio rukopis.

Bio je poznat po tome da je koristio dnevno i po 60 grafitnih olovaka, i najradije se služio njima, pre nego mastilom ili pisaćom mašinom.

Neobično je da je u eri Velike depresije, Stajnbek počeo da piše knjigu o kralju Arturu. Kao izvor poslužilo je delo Tomasa Malorija iz 15. veka, „Arturova smrt", a Stajnbekov rukopis „Dela kralja Artura i njegovih plemenitih vitezova" započet je 1956. i nije dovršen. Knjiga je objavljena tek 1976. godine.

Džon Stajnbek napisao je jedno od najlepših ljubavnih pisama u američkoj književnosti. Godine 1958, odgovarajući svom najstarijem sinu Tomu na pismo o beznadežnoj Tomovoj ljubavi prema devojci Suzan, uz snažnu podršku i očinske savete, pisac iznosi mnoge mudrosti, među kojima je i to da je "biti zaljubljen - najbolja stvar koja čoveku može da se desi".

broj komentara 11 pošalji komentar
(subota, 17. sep 2016, 08:51) - anonymous [neregistrovani]

?

Dragi Grigorije, odakle vam to? Naravno da moze! Pozdrav od profesorke srpskog jezika iz Nisa.

(subota, 17. sep 2016, 08:48) - Hanbal lektor [neregistrovani]

za Bravo komentar

Pa, ne moze, mnogo nas je, a i nije u pravu. Upotrebljeno vreme potpuno je legitimno i koristi se za prosle radnje i desavanja. Tako se u tekstu kaze i "dobija" nagradu odredjene godine, itd. Nemojte se mesati u stvari koje ne znate dobro, ionako treba spasavati jezik.

(subota, 17. sep 2016, 08:44) - Marjan [neregistrovani]

Hvala

Hvala na ovakvim tekstovima, Stajbek je genijalan pisac. Ovo je i podsetnik za televiziju da mozda reprizira "Istocno od raja", kultnu seriju.

(subota, 17. sep 2016, 01:05) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Možete dobro da zaradite kao lektor...

(petak, 16. sep 2016, 22:00) - anonymous [neregistrovani]

Da...

...poput mnogih pisaca koji su imali razne vrste neuroza.

(petak, 16. sep 2016, 21:57) - Nikola Ostojic, profesor [neregistrovani]

@Pogresno, jer to je proslo vreme

Nije pogresno, i ovaj glagolski oblik se koristi za proslo vreme, pojavljuje se u mnogim biografijama.

(petak, 16. sep 2016, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

mišljenje

Odličan pisac! Najtoplije preporučujem svima njegova najbolja i najobimnija dela: ''Istočno od Raja'' i '' Plodovi gneva''. Po mom skromnom (i laičkom mišljenju) apsolutno zaslužena Nobelova nagrada za književnost!

(petak, 16. sep 2016, 20:26) - Grigorije M.Milićević Micko [neregistrovani]

Pogrešno, jer to je prošlo vreme.

Ne "umire", nego je umro u Njujorku.

(petak, 16. sep 2016, 18:55) - Citalac [neregistrovani]

Za mene....

Jedan od najboljih pisaca; svako njegovo delo, naizgled "obicno", sa "malim" ljudima u centru odise filozofskom porukom.

(petak, 16. sep 2016, 16:26) - Vlada [neregistrovani]

Stajnbek

Neverovatan pisac. I drago mi je da je Stajnbek a ne Štajnbek.