Vilin konjic - rekorder u brzini

Iako se često koristi kao motiv u bajkama za decu, vilin konjic osim gracioznosti i lepote poseduje još jedan dar - a to je brzina. Može da dostigne brzinu od oko 30 pa čak do 90 kilometara na čas.

Ako mislite da uz malo jače reflekse možete lako uhvatiti vilinog konjica, prevarili ste se. Muvu u letu možete stići, ali konjica iznad vode - teško.

Vilini konjici su graciozni, lepi i kao takvi, čest motiv u bajkama koji je oduvek budio pažnju najmlađih. Ipak, dodatno ih krasi velika brzina ali i fantastično vidno polje.

Na osnovu brzine, vilin konjic spada u rekordere, ne samo među insekatima, već i u čitavom životinjskom carstvu. Tokom leta nad vodom uglavnom razvija brzinu od tridesetak kilometara na čas.

Ali, na kraćim razdaljinama, ovaj lepotan može iz mesta da krene brzinom većom i od 90 kilometara na čas.

Vilinski konjici kao karakteristiku poseduju veliku, okruglu glavu koja je skoro potpuno prekrivena dobro razvijenim očima. Njegove složene oči sastavljene su od više od 30 000 prostih očiju. Omogućavaju jasan vid tokom brzog leta, uz glavu koja je okretna za skoro 360 stepeni.

Noge su posebno prilagođene za hvatanje plena u letu. Pored izduženog abdomena, prepoznatljivi su i po tome što imaju dva para dugačkih krila u duginim bojama, različite veličine, koja su u mirovanju postavljena horizontalno.

Vilini konjici (Odonata) su red filogenetski starih krilatih insekata. Zajedno sa redom vodenih cvetova (Ephemeroptera) i nekoliko izumrlih redova spadaju u grupu Paleoptera. 

U stadijumu larve - čak pet godina! 

Ženka vilinog konjica polaže jaja u vodi ili na obali, uglavnom na delovima plutajućih biljaka. Tokom polaganja jaja, ženke nekih vrsta, potpuno uranjaju u vodu da bi pronašle najbolju poziciju.

Većinu životnog veka vilin konjic provede u vidu larve ispod vode dok diše zahvaljujući škrgama.

U stadijumu larve, vilin konjic može živeti čak pet godina! Kod manjih vrsta, taj stadijum traje od dva meseca do tri godine.

Kada je larva zrela da se preobrati u odraslu jedinku, tokom noći se penje uz biljku i izlazi na površinu, kada larva puca i odrasla jedinka izlazi čekajući svitanje.

Odrasle jedinke većih vrsta konjica mogu živeti do četiri meseca.

U svetu je poznato, prema navodima stručnjaka, oko 450 vrsta vilinih konjica koji naseljavaju područja oko slatkih voda. Uglavnom se hrane drugim insektima. Omiljeni su im komarci i muve.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи