REM-faza sna ključna za formiranje memorije

Već decenijama naučnici raspravljaju o tome da li je REM-faza spavanja (koju karakterišu brzi pokreti očiju i pojavljivanje snova) direktno uključena u formiranje memorije.

РЕМ-фаза сна кључна за формирањe меморије РЕМ-фаза сна кључна за формирањe меморије
Studija objavljena u časopisu „Sajens", koju su sproveli istraživači Daglas instituta za mentalno zdravlje Univerziteta Makgil u Montrealu i Univerziteta u Bernu, pruža dokaze da REM-faza sna zaista ima važnu ulogu u formiranju memorije ‒ barem kod miševa.

„Mi smo već znali da se nove informacije čuvaju u drugačijim tipovima memorije, prostornim ili emocionalnim, pre nego što se konsoliduju i integrišu" ‒ kaže dr Vilijams, istraživač i profesor psihijatrije na Makgil univerzitetu. Profesor dalje objašnjava: „Kako mozak obavlja ovaj proces bilo je nejasno do sada. Prvi put je dokazano da je REM-faza sna zaista važna za normalano formiranje prostornog pamćenja kod miševa".

Potraga za snovina

U mnogim prethodnim studijama naučnici su neuspešno pokušavali da izoluju neuronsku aktivnost za vreme REM-faze sna, koristeći tradicionalne eksperimentalne metode. U novoj studiji istraživači su koristili optogenetiku, nedavno razvijenu tehnologiju koja im omogućava da precizno ciljaju grupu neurona i kontrolišu njihovu aktivnost putem svetla.

„Izabrali smo da ciljamo neurone koji regulišu aktivnost hipokampusa ‒ strukturu koja je od presudnog značaja za formiranje memorije tokom budnog stanja, i koju, takođe, zovemo ʼdži-pi-es sistemʼ mozga", kaže prof. Vilijams.

Da bi testirali dugoročno prostorno pamćenje, naučnici su obučili glodare da primete novi objekat, smešten pored dva slična u kontrolisanom okruženju. Spontano, miševi su provodili više vremena istražujući nov objekat (u odnosu na dva već poznata), pokazujući tako sposobnost učenja i pamćenja.

Kada su se ovi miševi nalazili u REM-fazi sna, istraživači su koristili svetlosne impulse kako bi blokirali neurone zadužene za memoriju i na taj način utvrdili kako to utiče na konsolidaciju memorije.

Sledećeg dana, isti glodari nisu uspeli da prepoznaju objekat koji su memorisali prethodnog dana. U poređenju sa kontrolnom grupom, činilo se da je njihova memorija izbrisana ili, barem, izmenjena.

„Delovanje svetlosti na iste neurone van trajanja-REM faze nije nimalo uticalo na memoriju, na osnovu čega možemo zaključiti da je neuronska aktivnost, posebno tokom REM-faze sna, potrebna za normalanu konsolidaciju memorije", kaže jedan od autora studije, doktorand Ričard Bojs.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво