Ako mislite da vas lažu, zavirite pod sto

Sigurno vam je poznat prizor: dva muškarca se sretnu, rukuju i zagrle. Posle nekoliko trenutaka, jedan od njih počinje prijateljski da tapše drugog po leđima. Iako izgleda kao srdačnost, stručnjaci za govor tela tvrde da to zapravo znači: „Ja bih sada da se oslobodim tvog zagrljaja i odem...“

Mnogi veruju da je govor glavni vid komunikacije među ljudima. Ipak, s aspekta evolucije, govor je mlađi oblik komunikacije koji koristimo za saopštavanje podataka i činjenica. Albert Merabijan, pionir u istraživanju govora tela, utvrdio je pedesetih godina prošlog veka da se svaka poruka sastoji od samo sedam procenata verbalnog (reči), trideset osam procenata vokalnog (ton, promena tona, ostali zvuci), a čak pedeset pet posto neverbalnog.

Istraživači se uglavnom slažu da se reči koriste za saopštavanje informacija, a govor tela za pregovaranje i zastupanje određenih stavova, a često i kao zamena za verbalne poruke. Mnogi, ipak, nisu svesni da glas može da govori jedno, a gestovi sasvim drugo. Zato je za uspešnu komunikaciju i sve vrste pregovaranja neophodno prepoznavanje, čitanje neverbalnih aluzija i signala.

Razumevanje govora tela posebno je važno u politici, medijima, javnim nastupima, policijskim istragama i saslušanjima, trgovini, kancelarijskoj areni i, naravno, u međuljudskim odnosima (naročito muško-ženskim).

Nije važno šta ste rekli, nego kako ste izgledali kada ste nešto rekli

Alan Piz je stručnjak za međuljudske odnose i autor bestselera „Govor tela“. Zajedno sa Barbarom Piz, napisao je i „Definitivni vodič kroz govor tela“, vodeći se najnovijim istraživanjima evolutivne biologije, evolutivne psihologije i podacima koji su dobijeni uz pomoć magnetne rezonance. U ovoj preglednoj i veoma korisnoj knjizi koja se može čitati i nasumično, autor opisuje početak svog interesovanja za ovu oblast.

Kao jedanaestogodišnjak, prodavao je gumene sunđere, idući od vrata do vrata. Ubrzo je naučio da čita govor tela i gestove potencijalnih kupaca. Ako bi neko otvorio vrata i vikao na njega šireći ruke sa otvorenim dlanovima, mali prodavac bi nastavljao da bude uporan i dosadan u ubeđivanju.

Ako bi mu drugi mirnim glasom rekao da ode, ali sa ispruženim kažiprstom ili zatvorenim dlanom, odmah bi pokupio svoje sunđere i otišao. Ruke i dlanovi šalju najvažnije telesne signale. U antičko doba, pokazivanje otvorenih dlanova značilo je da nema opasnosti od skrivenog oružja. Dlan okrenut naviše otkrivao je izostanak pretnje. Ovaj gest menjao se kroz vreme. Istovremeno predstavlja srce na dlanu i asocira na prosjakovu ispruženu ruku. Dlan okrenut naniže može označiti autoritet, ali i agresiju.

Stisnuta pesnica s ispruženim kažiprstom upotrebljava se kao simbolična batina i emituje poruku „Uradi to, inače..." To je jedan od najneprijatnijih gestova koje govornik može upotrebiti. Na Filipinima i u Maleziji, ovaj gest smatra se uvredom.

Koga to moje lepe naočare vide

Svaki predmet na stolu govornika može biti izdajnički, pa tako i upotreba naočara odaje skrivene namere. Brisanje i skidanje naočara služi da bi se dobilo na vremenu. Ukoliko ste pregovarač na drugoj strani, najbolja odluka je ćutanje. Ako vaš sagovornik ponovo stavi naočare, znači da još uvek razmatra predlog. Sklapanje i odlaganje naočara znak je da razgovor treba da se okonča, a bacanje naočara na sto nagoveštava odbacivanje predloga. Gledanje preko naočara zastrašujuće je za sagovornika.

Naočare za sunce na radnom mestu izazivaju nepoverenje, ali ako ih nosite povrh glave, delovaćete opušteno, mladoliko i pitomo. Na dubokom, podsvesnom nivou, svojim sagovornicima ćete ličiti na meke igračke sa velikim, naslikanim očima.

Šta noge kažu

Kako pokreti nogu otkrivaju ono što nam je na umu? Mahanje stopalima je pokušaj svesti da pobegne od onoga što se upravo dešava. U kancelarijskoj politici, igrama moći, prilikom intervjua, menadžeri mogu da kontrolišu izraze lica i ruke, ali ne noge i stopala. Kada lažu, ljudi znatno češće prave nesvesne pokrete stopalima.

Zato psiholog Pol Ekmen preporučuje: „Ako niste sigurni da li vas lažu, zavirite pod sto." Žena koja nije zainteresovana za muškog sagovornika, prekrstiće noge u pravcu suprotnom od njega. Šefovi čije noge nisu zaklonjene barijerom stola, ulivaju više poverenja svojim potčinjenima.

Ukoliko vodite važan razgovor, ne sedajte tačno preko puta sagovornika jer takav položaj izaziva napetost. Najbolje je sesti pod uglom od 45 stepeni. I konačno, žene su bolje u tumačenju govora tela, smatraju istraživači. Kada su reči i govor tela neke osobe u suprotnosti, pripadnice ženskog pola odmah eliminišu izrečeno.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се