Tamo gde nauka počinje

Na naučno-popularnim predavanjima na Hemijskom fakultetu u Beogradu, učenici su saznali kako se proizvode patike u kojima čovek trči duže, a umara se manje, zbog čega je Kvinski Miler odbio „guaranu“, kako se leče sportske povrede i šta je „Hemijska formula 1“. Hemiju na neformalan način, kreativnim predavanjima približava projekat „Tamo gde nauka počinje“.

Proteklog vikenda Hemijski fakultet u Beogradu bio je preplavljen grajom, kreativnom energijom, bojama, zanimljivim pričama, a sve sa ciljem da se jedna nauka, hemija, predstavi srednjoškolcima i osnovcima na najlepši i najzanimljiviji način.

-„Bilo je zanimljivo, zabavno i poučno. Želimo da dođemo opet!“

-„U školi radimo slične oglede, ali ovi koje smo videli, ostavili su neverovatan utisak na mene!"

-„Videli smo i naučili dosta toga. Razmišljamo da upišemo hemiju.“ – ovo su neki od utisaka koje su poneli učenici, učesnici naučno-popularne manifestacije „Tamo gde nauka počinje“.

Tema je bila vezana za hemiju i sport, a posebno se govorilo o doprinosu koji hemija daje savremenom sportu. Na naučno-popularnim predavanjima učenici su saznali kako se proizvode patike u kojima čovek trči duže, a umara se manje. Razgovaralo se i o tome da li je „okej“ nazdraviti pobedi, zbog čega je Kvinski Miler odbio „guaranu“ i kako se leče sportske povrede.

 „Deca su bila oduševljena predavanjem 'Hemijska formula 1', gde smo im pokazali kako funkcioniše motor, a posebno im je bio interesantan eksperiment kako gori nitroceluloza. Svima se jako dopalo da i sami budu hemičari, i da samostalno sintetišu kompleksno jedinjenje“, utisak je Aleksandra Đorđevića, koordinatora projekta „Tamo gde nauka počinje“.

Neformalno obrazovanje u okviru formalnog

„Hemija, kao sve eksperimentalne nauke, trebalo bi prvenstveno da se uči kroz eksperimente, kojih nema dovoljno u našoj školskoj praksi. Nastava je preopterećena teorijom, koja je za njih apstraktna, samim tim i teška. Oni ne vide čemu ona može da posluži u svakodnevnom životu. Programi poput ovog približavaju nauku učenicima, i pokazuju da je hemija zaista svuda oko nas", rekla nam je dr Jasminka Korolija, jedan od predavača, i dodala da je „vanškolska nastava veoma bitna za svaku nauku, bilo da je prirodna ili društvena. Ona deci pokazuje povezanost nauke i realnog života. Ovog vikenda spojili smo, na prvi pogled, nespojive discipline hemiju i sport. Studenti i profesori Hemijskog fakulteta na originalan način pokazali su vezu među njima“.

Studenti hemije i njihove kolege iz grupe „Otvorene laboratorije“ pokazali su kako se izoluje kofein i kako aspirin deluje na organizam, a učenici su mogli da urade doping test i saznaju koje to supstance iz svakodnevnog života spadaju u kategoriju nedozvoljenih za sportiste. Sve u svemu, zanimljiv program u kojem je hemija predstavljena na najlepši način pred oko četiri hiljade srednjoškolaca i osnovaca iz Beograda i drugih gradova Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">