Plastična ambalaža kao potencijalni uzrok bolesti?

Novija istraživanja upućuju na to da dijabetes, gojaznost, srčane tegobe, poremećaji u radu štitaste žlezde i neki tipovi kancera mogu biti povezani sa određenim hemikalijama sa kojima gotovo svakodnevno dolazimo u kontakt.

Da li su plastične boce za vodu, posude za podgrevanje hrane ili antibakterijska sredstva sasvim bezbedna? Mogu li biti uzrok nekih oboljenja? Nova istraživanja sprovedena na Teksaškom univerzitetu navode da dijabetes, gojaznost, bolesti srca, problemi sa štitastom žlezdom i neki tipovi kancera mogu biti posledice uticaja određenih hemikalija sa kojima smo svakodnevno u dodiru.

Reč je o supstancama koje, kako tvrdi farmakolog na Teksaškom univerzitetu u Ostinu, Andrea Gor, utiču na rad hormona. Reč je, između ostalog, o bisfenolu A, koji se nalazi u plastičnoj masi kojom se oblaže unutrašnjost konzervi za pakovanje hrane i bezalkoholnih pića i koji se može naći u plastici od koje su proizvedene plastične boce i plastično posuđe.

U Američkom endokrinološkom društvu došli su do tih zaključaka na osnovu uvida u više od hiljadu i tri stotine studija. Članovi društva smatraju da relevantnost rezultata potvrđuje i činjenica da podaci potiču od lekara koji su lečili ljude sa hormonalnim problemima, a ne od naučnika koji se bave uticajem hemikalija na laboratorijske životinje ili izolovane ćelije.

„Ne podgrevati hranu ni piće u plastičnom posuđu!“

„Dokaz je pouzdaniji nego ikada pre! Hemikalije u proizvodima koje svakodnevno koristimo remete rad hormona na način koji je štetan po zdravlje ljudi“, tvrdi Andrea Gor i dodaje da „stotine studija upućuju na isti zaključak bez obzira da li je reč o dugoročnim epidemiološkim studijama sa ljudima, laboratorijskim eksperimentima na životinjama ili istraživanjima sprovedenim unutar grupa ljudi koji su profesionalno izloženi uticaju hemikalija“.

Stručnjaci upozoravaju da izlaganje hemikalijama koje blokiraju ili remete rad hormona treba svesti na najmanju moguću meru ali i da bezbednosnim testovima treba ustanoviti ima li novih rizika i isključiti ih iz proizvoda za svakodnevnu kućnu upotrebu.

Prema rečima Andree Gor, treba izbegavati plastične boce za vodu i podgrevanje hrane u plastičnim posudama jer postoji opasnost da na visokoj temperaturi otpuste hemikalije u hranu. Takođe, treba jesti što manje polugotove ili gotove hrane u kojoj se hemijska sredstva mogu naći čak i omaškom, a umesto toga mnogo je bezbednije kupovati sveže voće i povrće.

Neodobravanja druge struke

Zaključci Endokrinološkog društva izazvali su, očekivano, vrlo oštru reakciju američke hemijske industrije. „Izveštaj iznosi neutemeljene tvrdnje o povezanosti oboljenja i nekih hemikalija“, navodi se u saopštenju Američkog saveta za hemikalije – najvećeg nacionalnog udruženje hemijske industrije.

Savet upućuje na stavove regulatornih tela, poput Agencije za zaštitu okoline, koja ne podržava ideju da mali poremećaji u radu hormona mogu biti uzrok zdravstvenih problema. Takođe smatraju da izveštaj Društva za endokrinologiju ne uzima u obzir razliku između endokrino-aktivnih hemikalija tj. onih koje utiču na endokrini sistem i onih koje remete endokrini sistem.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. mar 2016, 19:19) - anonymous [neregistrovani]

Otkrili toplu vodu

Mi ovo znamo odavno... Sta li nece jos da "otkriju" ? Da voda postaje sve toplija ako joj podizemo temperaturu?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">