Seksualnost kao vodeća tema savremenog života

Živimo u vremenu u kojem seksualnost predstavlja važan segment čovekovog života. Uvukla se u sve pore postojanja, a neretko i tamo gde joj nije mesto. Seksualnost je vodeći motiv brojnih reklamnih kampanja, a vrlo često postaje i deo političkog života. Gotovo da nema televizije, časopisa, sajta ni knjige koji se nisu bavili ovom temom.

Сексуалност као водећа тема савременог живота Сексуалност као водећа тема савременог живота

Ideja seksualnosti je pod velom tabua svesno potiskivana sve do trenutka kulminacije, kada je iznenada postala glavna tema savremenog života.

Monogamija, poligamija, heteroseksualnost, homoseksualnost, prostitucija, „otvoren“ ili „zatvoren“ brak, samo su neka od gorućih pitanja modernog društva kojima se svakim danom pridaje sve više značaja.

Seksualnost je relativno kasno postala predmet filozofskog promišljanja. Nezainteresovanost filozofije za ovaj fenomen može se objasniti i snažnim uticajem metafizičke tradicije.

Izvore metafizičkog mišljenja nalazimo u učenjima Platona i pitagorejaca. Oni su jasno razdvajali materijalno od nematerijanog, telo od duha. Duh je uvek imao prednost nad telesnim, a upravo toj sferi pripada seksualnost. 

Postići unutrašnji mir, slobodu i nepomućen duh, ciljevi su kojima treba da teži svaki uman čovek. Tu tradiciju su nastavili hrišćanski mislioci i filozofi poput Aurelija Avgustina i Tome Akvinskog. Na zabrani ispoljavanja seksualnosti i postavljanju te teme kao opštedruštvenog tabua razvila se i naša civilizacija.

Paradoksalno, danas je tabu ne govoriti o tome, a razgovor o najintimnijim životnim detaljima postaje normalna pojava. Na tome se grade čitavi „javni životi“ i karijere pojedinaca. Seksualnost i ljubav se danas posmatraju i vrednuju odvojeno, iako prema Frojdu obe predstavljaju bitne komponente jedinstvene funkcije ljubavi.

U delu „Seks i etika“ Igor Primorac iznosi četiri teorije seksualnosti. Prva teorija govori o tome da je uloga seksa reproduktivna. Druga, koju naziva romantičarskom, povezuje seks i ljubav. Treća govori o tome da je seks jedna vrsta jezika, dok četvrta prikazuje seks kao zadovoljstvo.

Brak je tradicionalna institucija koja može objediniti reproduktivnu ulogu seksa, ljubav i zadovoljstvo. Ipak, tradicionalna uloga braka polako nestaje. Pojave dvadesetog veka seksualna ekspanzija, razvoj prava i tehnologije, dovele su do toga da se različite uloge seksa mogu ostvariti na različite načine.

Za dobijanje potomstva više nije potreban brak. Naučnici smatraju da bi veštačku oplodnju uskoro moglo da zameni kloniranje, a očekuje se i stvaranje veštačke materice. Jedna po jedna funkcija seksualnosti kao da nestaje.

Svedoci smo njene sveopšte prisutnosti u društvu (koja traje od polovine dvadesetog veka do danas), a možda u budućnosti ponovo bude zatvorena u intimnost, ili poput mnogih pojava nestane i na kraju pripadne svetu nauke i tehnike.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи