Pronađeno rešenje za plastiku!

Plastika postaje ozbiljan problem, posebno imajući u vidu da se svake godine proizvede više od 300 miliona tona, a ne možemo da je se rešimo brzo. Ipak, naučnici u Japanu pronašli su novu vrstu bakterija koje razgrađuju plastiku.

Ideonella sakaiensis 201-F6 u potpunosti razgrađuju PET ambalažu, koja se koristi u prozvodnji većine plastičnih materijala. Ovo je ujedno i prvi put da je otkrivena bakterija koja može da degradira PET materijal.

Naučnici su naveli da novi soj bakterije pretvara PET u supstancu zvanu MHET, a onda koristi dodatni enzim kako bi dalje razgradilo na osnovne sastojke PET ambalaže.

Ideonella sakaiensis zvuči kao čudotvorno rešenje, ali ima jedan veliki problem. Traje predugo. Bakterijama je trebalo oko šest nedelja da razgrade tanak sloj PET ambalaže. Međutim, naučnici rade na ubrzavanju procesa.

Već su obavili sekvenciranje genoma, što bi moglo da dovede do pravljenja snažnijih i bržih sojeva.

Ovo bi moglo da se pokaže kao najkorisnije oruđe u borbi protiv plastičnog otpada, posebno u kombinaciji sa crvima koji su otkriveni pre nekoliko meseci.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 13. mar 2016, 22:25) - Сналажљива нација! [neregistrovani]

Ми за сада користимо мишиће...

а често и шибицу!

(petak, 11. mar 2016, 17:18) - anonymous [neregistrovani]

od pet plastike.

mogu da se prave nove vrece, polarna vuna za dzempere, jakne itd. Ako opet nesto hemijski muckamo okrenuce se protiv nas

(petak, 11. mar 2016, 15:27) - anonymous [neregistrovani]

Bakterija otkrivena tek sad?

Za one mlađe koji ne znaju, Rusi su još 2000te napravili ovu bakteriju, tj, onu koja razgrađuje plastiku u bezopasniji razgradivi materijal. Ovoga se dobro sećam jer sam tada sa drugaricom išao u BG na snimanje nekadašnjeg muzičkog šou programa 3k dur. Vozio nas je njen ćale, a na radiju je išla ova vest.
Koliko mi je poznato ova bakterija je više od decenije jela otpad od plastike na krajnjem severu Rusije, oblast Tajmira i upravo je ona očistila ovu oblast, jer Rusi mnogo i najbolje ulažu u ekologiju polarnog, arktičkog regiona.

(petak, 11. mar 2016, 13:55) - anonymous [neregistrovani]

Crvi

Sta ako se namnoze i pocnu da unistavaje sve sto je od plastike kao plasticne cevi vodovoda i kanalizacije , koja je u zemlji ili cak i ostalo iznad zemlje . Bice isto kao krompirova zlatica. sa krompirom iz amerike uvezli smo i Kromirovu zlaticu koja je zarazila i nase domace seme. isad znate kakoje , kromptove zlatice nema nigde dok ne posadite krompir a onda juri za pesticide itd itd.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">