Pronađeno rešenje za plastiku!

Plastika postaje ozbiljan problem, posebno imajući u vidu da se svake godine proizvede više od 300 miliona tona, a ne možemo da je se rešimo brzo. Ipak, naučnici u Japanu pronašli su novu vrstu bakterija koje razgrađuju plastiku.

Ideonella sakaiensis 201-F6 u potpunosti razgrađuju PET ambalažu, koja se koristi u prozvodnji većine plastičnih materijala. Ovo je ujedno i prvi put da je otkrivena bakterija koja može da degradira PET materijal.

Naučnici su naveli da novi soj bakterije pretvara PET u supstancu zvanu MHET, a onda koristi dodatni enzim kako bi dalje razgradilo na osnovne sastojke PET ambalaže.

Ideonella sakaiensis zvuči kao čudotvorno rešenje, ali ima jedan veliki problem. Traje predugo. Bakterijama je trebalo oko šest nedelja da razgrade tanak sloj PET ambalaže. Međutim, naučnici rade na ubrzavanju procesa.

Već su obavili sekvenciranje genoma, što bi moglo da dovede do pravljenja snažnijih i bržih sojeva.

Ovo bi moglo da se pokaže kao najkorisnije oruđe u borbi protiv plastičnog otpada, posebno u kombinaciji sa crvima koji su otkriveni pre nekoliko meseci.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво