Alternativna rešenja u borbi protiv klimatskih promena

Gradovi budućnosti će se u velikoj meri oslanjati na alternativne izvore energije. Današnje vetrenjače proizvode veliku buku, opasne su za ptice i često se nalaze daleko od potrošača. Ali, postoji i urbana alternativa…

Futuristički oblikovani aparat u luci Porto koristi solarne panele i male turbine na vetar da bi proizvodio energiju.

Radi kao krilo koje pokreće vetar da bi zarotiralo centralnu turbinu i stvaralo energiju.

Veoma efikasni solarni paneli stvaraju energiju kad god ima sunca, a horizontalni rotor radi nezavisno od pravca vetra.

Sa ovim uređajem možete da snabdevate vašu kuću energijom iz lokala, bez potrebe da koristite električnu energiju iz javne mreže koja dolazi iz elektrana koje koriste ugalj ili nuklearnu energiju, tako da na taj način doprinosite održivom razvoju.

Ova tehnologija koja se na tržištu nudi za različite primene je deo evropskog istraživačkog projekta. U gradu, ovi uređaji mogu da pokreću električne uređaje nezavisno od javne električne mreže.

Da bi ste priključili svoju opremu na elektro-mrežu, morate da kopate kanale kako bi postavili kablove. Nekada su vam za to potrebne dozvole za koje treba vremena. Mnogo je lakše i brže koristiti ova rešenja koja obezbeđuju električnu energiju na licu mesta.

Baterije i akumulatori, sakriveni u kućištima uređaja, čuvaju energiju. Različite komponente mogu da se dodaju zavisno od specifičnih potreba.

Obezbeđen je i prazan prostor za instaliranje bilo kog električnog uređaja koji može da obezbedi, na primer, bežičnu vezu sa seoskim područjima. Možemo da instaliramo i antene kako bi obezbedili mobilni internet u udaljenim mestima.

I dok sunce zalazi u luci Porto, jedna od najboljih primena nove tehnologije stupa na scenu: koristeći akumuliranu energiju, inteligentno LED osvetljenje se automatski pali da bi osvetlilo marinu.

Ovo je prototip sistema i jedan uređaj nema veliki efekat. Ali zamislite stotine ovakvih uređaja koji generišu 15 megavat časova godišnje, doprinoseći tako životu grada...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара