Snovi bitni za psihičko zdravlje?

Poznato je da je šest do osam sati sna, posebno noćnog, od neprocenjive važnosti za normalno funkcionisanje organizma. Međutim, osim za fizičko funkcionisanje organizma, snovi su takođe vrlo važni i za psihičku ravnotežu čoveka.

Снови битни за психичко здравље? Снови битни за психичко здравље?

Tokom spavanja, emituju se četiri vrste moždanih talasa. Prva vrsta je karakteristična za REM fazu – poznatu po tome što upravo u toj fazi sanjamo. Iako svake noći imamo snove, često ih se ne sećamo. Sećamo ih se jedino kada se probudimo tokom REM faze.

„Kada bi nam u nekom dužem periodu bilo uskraćeno sanjanje u REM fazi, što je i rađeno u eksperimentalnim uslovima, kao posledica javlja se zamor, iritabilnost, manjak koncentracije...“ otkrila je Elizabeta Nenin iz Centra za dubinsku psihologiju i analizu snova.

Nenin dodaje da kod kontrolne grupe, odnosno kod osoba koje nisu buđene u REM fazi, tih simptoma nije bilo.

Kada bi se čovek lišio snova, desili bi se problemi poremećaja ličnosti – upravo zato što se tokom sna obnavljaju važne moždane funkcije.

 Uloga „nadoknade"

Snove svakako vredi tumačiti jer imaju kompenzatornu ulogu. Koriste se u različitim terapijama jer mogu reći mnogo toga što i sami o sebi ne znamo.

Terapeuti kao primer te vrste kompenzacije navode san o ručku kod kralja. Takav san se može tumačiti osećajem nesigurnosti koji nas muči. S druge strane, ljudi koji su na rukovodećim mestima, neretko sanjaju da su na primer portiri u firmi gde inače rade, što opet svedoči o njihovoj preopterećenosti poslom i funkcijom.

Košmarni snovi kao poseban signal

Osim što smo posle njih često neispavani, košmarni snovi svrstavaju se u posebnu kategoriju sa važnom porukom, koja se obično odnosi na nemogućnost suočavanja sa problemima kojih često nismo svesni. Kada definišemo problem i uhvatimo se u koštac s njim – takvi snovi po pravilu prestaju.

Ipak, stručnjaci navode da se košmarni snovi kod dece malo drugačije tumače jer, kod mališana, starašni snovi su uglavnom deo normalnog procesa sazrevanja ličnosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара