Sportsko penjanje u školskim i fiskulturnim salama

Kada je ljudima postalo dosadno osvajanje vrhova planina i stena, potražili su novi izazov i smislili sportsko penjanje koje ima za cilj savladavanje teških detalja stene bez pomagala i bez obzira na visinu stene. Tako je nastao novi pristup u penjanju, takozvano „slobodno penjanje“ gde do izražaja najviše dolazi penjačka veština. Danas je sportsko penjanje svetski priznat sport, i predstavlja sastavni deo planova i programa fizičkog vaspitanja u školama mnogih evropskih zemalja.

Спортско пењање у школским и фискултурним салама Спортско пењање у школским и фискултурним салама

Iako su srednje škole u Srbiji još daleko od toga da sportsko penjanje uvedu u svoj nastavni program (za početak, mnoge škole nemaju fiskulturnu salu), u fiskulturnim salama pojedinih škola osvanule su veštačke stene koje su izazvale veliko interesovanje učenika.

Ono što ovaj sport čini prilagodljivim školskim uslovima jeste postavljanje veštačke stene u zatvoren prostor školske sale i odsustvo bilo kakve specijalne opreme. Za bavljenje ovim sportom učenicima su potrebne patike i vešte ruke.

Najvažnije takmičarske discipline sportskog penjanja su težinsko i brzinsko penjanje i boldering, koji se praktikuje u školskim uslovima.

Bolder je veštačka stena visine do četiri metra ispod koje su postavljene strunjače koje ublažavaju padove. U penjanju nema rivalstva, penjač se bori sam sa sobom, izazove mu postavlja stena, a veština penjača se ogleda u tehnici i snazi. Međutim, za dobrog penjača važni su i neki psihički aspekti kao što je samodisciplina i dobra koncentracija.

Iako sportsko penjanje pripada ekstremnim sportovima, povrede su retke, pogotovo kod boldera. Međutim, neke nezgode se ipak dešavaju. Najčešće su to upale mišića i žuljevi na rukama.

Profesori fizičkog vaspitanja ističu da ova vrsta sporta učenicima donosi brojne pozitivne efekte. Pre svega, pri ovoj vrsti aktivnosti celo telo „radi“, angažovano je sve – od malog prsta na šaci, preko ruku, leđa, stomaka, nogu, itd.

Zatim, kod učenika se bavljenjem ovim sportom razvija samopouzdanje, koordinacija, fleksibilnost... Posebnu pogodnost predstavlja i činjenica da je veštačka stena u zatvorenom prostoru, tako da učenici mogu vežbati bez obzira na vremenske prilike.

Sportsko penjanje, iako na prvi pogled to tako ne izgleda, može biti veoma kreativno. Postoje brojne igre i vežbe koje se mogu izvoditi samostalno ili u parovima. Na taj način se veštine koje su neophodne za ovaj sport još više razvijaju.

Iskustva iz zapadnoevropskih škola pokazuju da je sportsko penjanje značajno povećalo interesovanje učenika za časove fizičkog vaspitanja, a samim tim doprinelo i njihovom boljem fizičkom razvoju.

A koliko je popularnost ovog sporta rasprostranjena i ozbiljna, govori i informacija da bi na Olimpijskim igrama 2020. sportsko penjanje trebalo da postane olimpijska disciplina. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара