Читај ми!

Kvantna muzika: Da li je moguće svirati atomima?

Dr Dragan Novković, jedan od učesnika evropskog projekta „Kvantna muzika“, govori o kreiranju novog muzičkog i naučnog žanra koji će napraviti pravu revoluciju u svetu umetnosti i novih tehnologija.

Kvantna muzika je projekat nastao sa idejom povezivanja kvantne fizike i muzike, kroz različita istraživanja utemeljena na principima nauke i umetnosti. Rezultati brojnih eksperimenata nude nova saznanja iz ovih oblasti, ali i drugačije poimanje fizičke realnosti i sveta koji nas okružuje.

Muzika kakvu danas poznajemo zasnovana je na principima klasične fizike, odnosno akustike. Međutim, naučnici tvrde da ćemo ako sa pravila klasične, pređemo na ona koja važe u svetu kvantne fizike, dobiti potpuno nov muzičko-naučni žanr. Na pitanje da li je i na koji način moguće svirati atomima, dr Dragan Novković iz Centra za novu umetnost odgovara:

„Iako su muzika i kvantna fizika naizgled dva potpuno nespojiva sveta, zaista je moguće svirati atomima. Ispostvalja se da postoji dodirna tačka - eksperiment u kvantnoj fizici, u kojem se prilikom tretiranja kvantnih čestica ispoljavaju akustički fenomeni. Taj deo kvantne fizike se naziva kvantna akustika. Eksperiment o kojem govorim odnosi se na nešto što se zove Boze-Ajnštajnov kondenzat. Vrlo je interesantna ta priča da je zaista moguće pomoću modulacije lasera, dobijati odgovor od skupine atoma u smislu mehaničkih vibracija u gasu, odnosno zvučnih talasa. Mi još ne znamo šta se to čuje, ali ćemo u toku ove godine saznati šta bi te neke male 'kvantne uši' čule u eksperimentu koji ima veze isključivo sa kvantnom fizikom“.

U okviru projekta „Kvantna muzika“, čiji je koordinator Muzikološki institut SANU učetvuju brojne institucije među kojima je i Univerzitet u Oksfordu. Veoma značajnu ulogu ima beogradski klavirski LP duo. Dr Novković kaže da će oni ove godine odsvirati prve kvantne note i to na instumentima koje do sada nismo videli.

„Naučnici iz Oksforda trenutno za njih projektuju namenski instrument koji će doneti u Beograd. Na nivou prototipa na njemu će biti rađeni prvi eksperimenti. Zvuk koji bude proizvodio biće zanovan na algoritmima, jednačinama, formulama i pravilima kvantne fizike. Taj instument, predviđen za klaviski duo, podrazumevaće istovremeno sviranje na dve klavijature, koje će kontrolisati jedan instrument. Ono što se bude čulo zavisiće ne samo od toga šta se trenutno svira, već i na koji način", objasnio je dr Novković.

Prema njegovim rečima, projekat „Kvantna muzika“ teži da doprinese potpuno novom načinu shvatanja, razumevanja i percipiranja muzike i kvantne fizike, a umetnici širom Evrope bave se ne samo istraživanjem, već i produkcijom, edukacijom i ostvarivanjem veze sa publikom kroz različite aktivnosti. Novković tvrdi da bi zato ovaj projekat trebalo da ima širu primenu.

„To nije projekat eksperimentalnog tipa. On ima ambicije da postane vrlo popularan. U Beogradu će 2018. godine biti održana Međunarodna muzikološka konferencija posvećena kvantnoj muzici gde ćemo sublimirati rezultate našeg rada i koncertnih izođenja koja su planirana za 2017. godinu. Tako da zaista verujem da ćemo u bliskoj budućnosti i te kako uživati u kvantnim melodijama“, zaključio je dr Novković.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво