Novi snimci Plutonovog ledenog srca

Površinu planate Pluton prekriva mnogo više leda nego što su naučnici prvobitno mislili, prenosi Si-En-En pozivajući se na američku agenciju za istraživanje svemira.

Patuljasta planeta prekrivena je velikom količinom leda, što se sada može videti na novoj Nasinoj mapi napravljenoj na osnovu najnovijih podataka sa sonde „Novi horizonti“.

Ta mapa preciznija je od stare verzije napravljene korišćenjem podataka sa „istorijskog leta“ iz 2015. godine. Prethodna mapa imala je manu pošto su površine sa zaleđenom vodom bile maskirane zaleđenim metanom, tako da je prikazivala jedino površine s velikom količinom leda.

Naučnici su u prikupljanu podataka predstavljenih na novoj mapi koristili nove metode, koje su podrazumevale spajanje dve vrste infracrvenih fotografija nastalih snimanjem specijalnim instrumentima, sa udaljenosti od nešto više od 100.000 kilometara.

To je omogućilo naučnicima da naprave razliku između slika zaleđenih površina koju stvaraju azot i metan i da istaknu zaleđenu vodu.

Iako je poznato da je Pluton ledeno kraljevstvo i da su na patuljastoj planeti uočena dva ledena vulkana (kriovulkani), naučnici iz NASA smatraju da je ovo značajno otkriće.

Prema novoj mapi, manje količine zaleđene vode pronađene su i na Sputnjik Planumu na zapadnom delu Plutona.

Sonda „Novi horizonti“ je posle prolaksa pored Plutona u julu krenula u novu misiju milionima kilometara s druge strane patuljaste planete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи