Odgovori lekara, 26. decembar 2015.

Dajemo Vam savete, rešavamo nedoymice i ukazujemo gde grešite. I ove subote, Vaša RTS-ova onlajn klinika.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Šta da radim? Imam neprijatan zadah godinama. Uzimala sam žvake, mentol bombone, vodu za ispiranje usta. Išla sam kod stomatologa i sve je isto. Ne pušim, ne pijem. (M.B)

Odgovor: Neprijatan zadah iz usta predstavlja problem koji može biti izražen u različitom stepenu, i kao takav negativno utiče na psihološko stanje osobe, jer sputava svakodnevnu komunikaciju. Uzroci neprijatnog zadaha su brojni, a uklanjanjem uzroka, najčešće, problem neprijatnog zadaha se rešava. S obzirom na to da ste naveli da ne pušite, ne konzumirate alkohol i da je higijena usta odgovarajuća potrebno je isključiti neka oboljenja. Na primer, oboljenja gornjih i donjih disajnih puteva (infekcije sinusa, tonzilitis, bronhitis, hronična oboljenja pluća) i oboljenja gasterointestinalnog trakta (gastroezofagealni reflux, hijatus hernija).

Za uklanjanje neprijatnog mirisa mogu se koristiti različita dezodorantna sredstva, u vidu spreja ili vodice za ispiranje usta, sijalogogna sredstva koja stimulišu lučenje pljuvačke takođe mogu eliminisati neprijatne mirise iz usta (kiseli sokovi, kisele i ljute bombone, žvakaće gume). Ako i nakon sprovođenja ovih mera ne prestane zadah potrebno je posetiti stomatologa specijalistu oralne medicine koji će sprovesti odgovarajuću terapiju, a u slučaju isključenja oralnih uzroka zatražiti i dodatna ispitivanja specijalista drugih grana. (Dr Sandra Mrđa)

Pitanje: Imam 43 godine, a poslednja dva meseca kosa mi je naglo opala. Probala sam mnogo toga: razne ampule, pakovanja za kosu, pijem „Bevipleks“ i vitamin E. Međutim, ništa ne pomaže. Šta je rešenje, koje analize da uradim? (S.S)

Odgovor: Potrebno je da odete na pregled kod dermatologa, kako bi se pogledao koren dlake i utvrdio mogući razlog opadanja kose. Da biste otišli pripremljeni na pregled uradite kompletnu krvnu sliku sa biohemijskim analizama, uključujući nivo gvožđa i hormonski status štitne žlezde (TSH, T3, T4). (Dr Snežana Kalabić)

Pitanje: Ugojila sam se desetak kilograma i nikada nisam bila deblja. To me je pogodilo i krenula sam sa intenzivnim treninzima. Međutim već posle prvog treninga, krenulo je da me probada u grudima. Da li ja imam problem sa srcem? Do sada nisam imala i da napomenem imam 30 godina. (N.K)

Odgovor: Pre svakog treninga, morate da uradite vežbe zagrevanja. S obzirom na to da ste tek počeli da vežbate, potrebno je krenuti sa manjim serijama i postepeno ih povećavati. Ukoliko se tegobe nastave ili pojačaju, idite kod svog izabranog lekara. (Dr Snežana Kalabić)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">