Čitaj mi!

Odgovori lekara, 17. oktobar 2015.

I ove subote, iz naše onlajn bolnice stižu odgovori lekara. Ove nedelje pomažu nam stručnjaci Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: U začaranom sam krugu. Držim dijetu, pa jedem i sve tako. Ne znam više šta da radim, a dobila sam na kilaži? (P.M)

Odgovor: Uobročite se i bavite se nekom fizičkom aktivnošću. Na šta mislimo kada kažemo da se uobročite? To znači: ne preskačite obroke i jedite šest puta u toku dana (ne uvek u istim količinama). Obavezni su: doručak, ručak, užine i smanjena večera. Jedite raznovrsno i budite umereni. Fizička aktivnost je neophodna, makar brza šetnja. (Dr Snežana Jovićić, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Imam hiatus herniju. Šta da radim, da li da je operišem? (I.C)

Odgovor: Postoji nekoliko tipova hernije i u zavisnosti od izraženosti simptoma sprovodi se i odgovarajuća terapija. Ukoliko su prisutni simptomi i udružen GERB (gorušica, mučnina i usporeno pražnjenje jednjaka i želuca) savetuje se promena životnih navika. Podignite uzglavlje kreveta i uzimajte česte i male obroke, a izbegavajte večernje obroke i zauzimanje ležećeg položaja nakon obroka. Savetuje se izbegavanje: začinjene hrane, konzumiranje kafe, alkohola i prestanak pušenja. Od medikamenata se preporučuju: antacidi (mešavine aluminijum- ili magnezijum-hidroksida), prokinetici (metoklopiramid ili motilium) i IPP (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol). Hirurško lečenje se primenjuje kod velikih klizajućih hernija hijatusa sa pratećim kardio-respiratornim komplikacijama, kao i ukoliko dođe do uklještenja ili krvarenja. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Kada Vam lekar kaže da uradite osnovnu laboratoriju, šta to podrazumeva? Znam šta je,ali se plašim da nešto ne propustim. (J.P)

Odgovor: Najbolje je da se obratite Vašem izabranom lekaru, koji će u odnosu na godine i zdravstveno stanje preporučiti analize. Inače, osnovnu laboratoriju uglavnom predstavlja kompletna: krvna slika, leukocitarna formula, glukoza, urea, kreatinin, AST, ALT, holesterol, trigliceridi i sedimentacija. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">