Čitaj mi!

Odgovori lekara, 3. oktobar 2015.

I ove subote, iz naše onlajn bolnice stižu odgovori lekara. Ove nedelje pomažu nam stručnjaci Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Moje ime je M. A. Javljam se iz Trebinja u ime svoje majke. Zadnjih pola godine ima povišen CEA tumor marker. Kreće se 14, 12, 16, 14. To je mereno u prethodnih pola godine i da naglasim u različitim medicinskim ustanovama. Radila je rendgen pluća dva puta i nisu utvrđene neke promene, bronhoskopija je dobra, svi tumor markeri, CRP, mamografija. Digitalnu mamografiju je radila u Beogradu i to je bilo dobro. Bila je pušač čitav život i prestala je sa cigaretama u zadnje vreme. Interesuje me Vaše mišljenje i neki savet šta dalje raditi i šta bi mogao biti uzrok povišenog CEA tumor markera? (M.A)

Odgovor: Karcinoembrionalni antigen (CEA) je opšti tumorski marker koji može biti povišen, a najčešće kod: malignih bolesti gastrointestinalnog trakta, karcinoma dojke, malignih bolesti pluća kao i mucinoznog tumora jajnika kada su povišene i vrednosti CA 19-9. Od nemalignih bolesti prolazno povišenje CEA može se naći kod: alkoholne ciroze jetre, hepatitisa, ulceroznog kolitisa, polipa rektuma. Takođe, vrednost ovog markera raste sa godinama, a može biti povišena i u krvi pušača. Normalne vrednosti kod zdravih osoba su u opsegu 0-3,4 ng/ml.

Prema podacima koje ste nam dostavili, Vaša majka je dugogodišnji pušač, a povišene vrednosti CEA se prate unazad šest meseci i registovane su i petostruko više vrednosti. Nemamo podatke o subjektivnom tegobama pacijentkinje. Sprodenim ispitivanjima nije dokazano postojanje: maligne bolesti dojke, jetre i pankreasa. Savetujemo da pretrage dopunite skenerom grudnog koša i endoskopskim pregledom debelog creva u konsultaciji sa gastroenterologom. (VMA)
 
Pitanje: Oko jednog manjeg mladeža pojavio mi se beli krug. To mi se već pojavljuje dve godine tokom leta, ali spontano nestaje. I ovog leta, kad sam bila izložena jačem suncu taj beli krug se pojavio oko njega i ponekad taj krug porozi. To stoji već dva meseca, ništa se ne menja. U okviru mladeža postoji i tamniji deo. Pitam za savet, šta bi to moglo biti, da li je opasno i da li bi trebalo taj mladež da se otkloni. (B.V)

Odgovor: Na pitanje koje ste postavili, odgovor možete dobiti tek nakon pregleda. Ukoliko se odlučite za pregled kod dermatologa VMA, potrebno je da zakažete pregled na telefon: 011/3608498 ili 011/3609398, svakog radnog dana do 15.30 časova, uz uput za specijalistički pregled izdat od strane izabranog lekara. Ukoliko ste osiguranik van teritorije Beograda, uput mora biti overen od strane nadležnog Fonda osiguranja. (VMA)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 24. apr 2019, 14:31) - anonymous Mirjana Milovanovic [neregistrovani]

Krvna slika

Izvadjeni su mi jajovodi posle toga su mi se pojavile hematicne ciste sve je to proslo nikako da se ugojim dve nedelje moj ginekolog mi je davao anribiotike medjiutim nista uradim danas tumor markere kad oni veci nego pre operacije inace imam 36 god ovako se 17 ,crp0,9 cea 11,4 he4 77,7 ca 125 je 15,3 roma 18,70 i ca 19,9 je 3,5 inace podebljan mi endometrijum 13 mm molim vas odgovorite mi

(subota, 13. apr 2019, 07:18) - Anthonypag [neregistrovani]

humana drug plans 2013

prenatal pills hair growth north georgia internal medicine

(nedelja, 11. feb 2018, 08:22) - anonymous [neregistrovani]

CEA

Postovanje!
Imala bih jedno pitanje, naime izvadila sam krv za analize tumor markera CEA, rezultat je 0.6, nisam pusac i imam 20 godina.Znam da je to i opsegu referentnih vrednosti koje su <3,50 ali da li to 0,6 pokazuje prisustvo necega? I da li treba da se zabrinem?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">