Čitaj mi!

Odgovori lekara, 15. avgust 2015.

I ovog vikenda RTS-ova onlajn bolnica odgovara na Vaša pitanja i rešava Vaše zdravstvene nedoumice. Pišite nam i dalje.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Putujem u Katar, a čuo sam za MERS. Možete li mi reći nešto više o ovom virusu? (L.M

Odgovor: Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS-CoV) je virusno oboljenje koje predstavlja potencijalnu pretnju po javno zdravlje i koje je registrovano u pojedinim zemljama Bliskog Istoka (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Jordan, Oman, Kuvajt, Egipat, Jemen, Liban i Iran) i Južnoj Koreji. Ovu bolest izaziva korona virus nazvan korona virus MERS-CoV, a prvi put je registrovan 2012. godine u Saudijskoj Arabiji.

MERS-CoV je akutna bolest koja se manifestuje simptomima poput: temperature, groznice, kašlja, problema s disanjem. Klinička slika može varirati od blage i asimptomatske infekcije do teške forme bolesti s mogućim smrtnim ishodom. Najugroženiji su: hronični bolesnici, starije osobe, kao i imunokompromitovane osobe (osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom).

Smatra se da je jednogrba kamila izvor infekcije, a da se virus može preneti sa osobe na osobu putem bliskog kontakta. 

Mere koje je potrebno preduzeti pre odlaska na put:

- Konsultacija sa lekarom pre polaska na put 

- Izbegavati putovanje ukoliko ste bolesni od neke zarazne bolesti

- Dobro se informisati o merama prevencije i zaštite od infekcije

Mere koje se preduzimaju tokom putovanja

-Često pranje ruku sapunom i vodom i redovno koristiti antibakterijski gel za ruke na bazi alkokola 

-Održavati ličnu higijenu

-Izbegavati nedovoljno pečeno, kuvano meso ili hranu pripremljenu u nehigijenskim uslovima, pranje voća i povrća u higijensko ispravnoj vodi pre jela

-Izbegavati kontakte sa bolesnim ljudima i bolesnim životinjama

Mere koje se preduzimaju posle putovanja:
 
- Pratiti zdravstveno stanje dve nedelje po povratku sa puta

- Putnici koji se razbole i dobiju temperaturu, moraju se odmah javiti zdravstvenoj službi

- Osobe koje su bile u bliskom kontaktu s putnikom ili hodočasnikom koji je dobio respiratornu bolest, a same su se razbolele od akutne respiratorne bolesti, moraju se odmah javiti zdravstvenoj službi

Pitanje: Da li se umire od groznice Zapadnog Nila? (P.N)

Odgovor: Morate znati da groznica Zapadnog Nila ne znači smrtni ishod. Većina osoba (80-90 odsto) inficirana ovim virusom nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod malog procenta zaraženih osoba (10 do 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu: povišena telesna temperatura, glavobolja, bol u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, blagi prolazni osip i limfadenopatija. Međutim, kod pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa (kod 0,2 odsto obolelih mlađih od 65 godina i kod dva odsto pacijenata starijih od 65 godina života). Ovaj oblik zahteva zadržavanje u bolnici. Letalitet je veći kod starijih osoba (naročito iznad 75 godina života).

Pitanje: Radim u bibilioteci i već neko vreme me oči „peckaju“. Bila sam kod izabranog lekara i on me je lečio od konjuktivitisa. Međutim problem je ostao. Ni danas ne mogu da čitam, pišem, radim na računaru, a da me oči ne peckaju. Šta da radim? (I.B)

Odgovor: Potrebno je da se javite oftalmologu, koji će utvrditi uzrok Vaših tegoba i dati predlog daljeg lečenja. Do odlaska, počnite da koristite veštačke suze.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">