Čitaj mi!

Kad je vrelo: hladovina, tečnost i lagana hrana

Izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, uzimanje tečnosti i lagane hrane, saveti su portparolke Hitne pomoći doktorke Nade Macure građanima tokom vrelih dana u Srbiji.

Doktorka Nada Macura savetovala je izbegavanje izlaganja suncu od 10 do 17 sati, boravak u rashlađenim prostorijama, uzimanje voćnih sokova, lubenica, dinja i sladoleda, korišćenje suncobrana, lepeza i cisterni sa vodom, prenosi Tanjug.

Poželjno je, prema njenim rečima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vreme kada se oni koji rade vraćaju sa posla.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se i nošenje adekvatne odeće i obuće, boravak u hladovini, uzimanje voća i povrća, odmor i oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se pričuvaju, jer kada čovek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, poručila je dr Macura.

Starije osobe, srčani i hronični bolesnici trebalo bi da obavljaju samo umerenu fizičku aktivnost i da u nabavku namirnica idu u prepodnevnom periodu do 10 sati.

U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviša dnevna temperatura biti do 38 stepeni, dok se u Beogradu očekuje najviša temperatura oko 36 stepeni.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. jul 2015, 12:25) - sites.google.com/site/borislavmaric66/ [neregistrovani]

Hladna pića


Hlađenje pića ovisi od gustine tekućine tj. njene specifične težine, dakle, obična voda ohlađena u frižideru je znatno hladnija od npr. sokova, tako da vodu i slično ne treba piti iz frižidera!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">