Čitaj mi!

Saveti lekara – Sve o ALS-u

Zahvaljujući „Ledenom izazovu“ prikupljeno je više od 100 miliona dolara za borbu protiv ALS-a. Neverovatnom brzinom, ova dobrotvorna akcija, koja je trebalo da privuče pažnju na Lu Gerigovu bolest odnosno Amiotrofičnu lateralnu sklerozu naišla je na ogroman odziv u svetu. Upoznajemo Vas sa tom bolešću.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Šta je amiotrofična lateralna skleroza?

Amiotrofična lateralna skleroza je neurološka bolest, kod koje dolazi do selektivnog propadanja gornjih i donjih motornih neurona (neuroni su ćelije nervnog sistema). Ovo je ozbiljna neurološka bolest, koja uzrokuje: slabost mišića, invalidnost i na kraju smrt. Poznata je i kao Lu Gerigova bolest, po slavnom igraču bejzbola kojem je otkrivena 1939. godine.

Koji su simptomi?

ALS dovodi do propadanja mišića. Oni atrofiraju (smanjuju se), slabe i dolazi do fascikulacija (osećaja igranja mišića ispod kože). Bolest zahvata i sve poprečno prugaste mišiće, dakle one koji učestvuju u govoru, žvakanju, gutanju i disanju. Mnogi poslednje dane provedu paralizovani, dok im mozak i dalje funkcioniše. Svake godine na 100.000 stanovnika obole dve-tri osobe.

Šta je uzrok?

Uzrok ALS-a nije poznat. Može se javiti pojedinačno ili kao nasledna bolest (jedan u deset slučajeva). Češće obolevaju muškarci, nego žene. Najčešće se javlja između 40. i 70. godine života. Faktori rizika postoje: trovanje olovom i živom, autoimuni poremećaji, radioterapija, udar munje...

Da li ima leka?

Za ovo oboljenje postoji samo jedan jedini lek, za koji je dokazano da usporava razvoj bolesti. Zato je i pokrenut „Ledeni izazov“, jer novac koji se sakupi donacijama biće usmeren na traženje terapije za ovu bolest. Među onima koji se ne predaju i koji se nadaju da će se i u ovoj oblasti pojaviti novi lek je čuveni fizičar Stiven Hoking, koji sa ovom bolešću živo skoro 50 godina, pri čemu je u kolicima i govori uz pomoć posebnog aparata.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">