Odgovori lekara, 21. 12. 2013.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na Vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci i ove subote lekari odgovaraju na Vaša pitanja.

Savet nedelje: Da biste očuvali zdravlje tokom hladnih dana, lekari savetuju sveže isceđene voćne sokove (limun, pomorandža i jabuka), zatim limunadu s malo meda ili žutog šećera, čajeve. Za jačanje imuniteta preporučuju vitaminski koktel od šargarepe, mandarine i limuna.

Pitanje: Možete li mi nešto više reći o sledećoj dijagnozi "Exstrophy epispadias complex" i da li takvi pacijenti kad odrastu mogu da imaju potomstvo? (S.M)

Odgovor: U pitanju je veoma retka i veoma kompleksna anomalija, koja se registruje ultrazvučnim pregledom urotrakta. Reč je o urođenom defektu genitourinarnog trakta sa nepravilnim genitalijama, koji najčešće zahteva hiruršku rekonstrukciju u ranom periodu života. Potrebno je da dečji hirurg-urolog obavi pregled i dodatnu dijagnostiku. Nakon pregleda i dodatnih analiza, daće Vam predlog daljeg lečenja. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: U nedoumici sam da li da koristim „albothyl vaginalete“. Imam malu ranicu na grliću materice i doktor mi je savetovao da počnem da ih koristim svako treće veče.Na internetu sam pročitala o njegovom dejstvu i o tome da se ne koristi unazad duži niz godina, šta mi vi savetujete? (B.A.)

Odgovor: Ukoliko su „albothyl vaginalete“ propisane radi lečenja virusnih polnih bradavica ili lečenja njihovih posledica (ranica na grliću), potrebno je da koristite vaginalete na način na koji je ginekolog to propisao. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Pre tri nedelje lekari su otkrili da bolujem od preterane funkcije štitne žlezde. Na savet lekara prekinuo sam sa cigaretama koje sam koristio preko 18 godina. Treći dan nakon prestanka pušenja osetio sam: nervozu, uznemirenost, više puta na dan zaplačem. Imam 35 godina i uvek sam bio veseo, sad sam toliko tužan da vam ne mogu objasniti. Da li je to posledica prestanka pušenja ili od štitne žlezde? (L.S)

Odgovor: Pored ostalih simptoma, kod hiperfunkcije štitataste žlezde mogu se javiti nervoza, nemir i emocionalna nestabilnost, nemogućnost spavanja, drhtanje. Ti simptomi su slični apstinencijalnoj krizi kod pušača, koja se razvija već posle dva sata po prestanku pušenja. Pušač želi cigaretu, promenljivog je raspoloženja, uznemiren, sa znacima anksioznih i depresivnih reakcija.

Kod Vas uzroci promenljivog raspoloženja mogu biti dvojaki. Predlažem da pokušate sa nekim od nikotinskih supstitucionih preparata (nikotinski flasteri, žvake, nazalni sprej), a za terapiju hiperfunkcije štitaste žlezde obavezno se dogovarajte sa svojim endokrinologom. U KCS na Klinici za pulmologiju postoji i Kabinet za prevenciju i odvikavanje od pušenja gde možete potražiti podršku i stručnu pomoć. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво