Читај ми!

Odgovori lekara, 7. 12. 2013.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci, i ove subote na nasem sajtu možete da pročitate odgovore lekara na pitanja koja ste poslali. Sve ih je više i to je znak da Vam pruzamo pravu pomoć i neophodne savete. Čitajte nas i dalje.

Ovog puta, Vaše nedoumice rešavaju lekari Doma zdravlja „Savski venac“.

Pitanje: Doktore, u odgovoru na moje pitanje u vezi sa problemom sa aknama koje imam, rekli ste da moram da  odaberem odgovarajću  kremu za negu kože, pa me zanima kako to da uradim i gde? Ranije sam koristio razne gelove i šampone za kupanje i sumnjam da neki od njih nisu bili dobri. U zadnje vreme koristim i sapune, ali ne znam hoće li mi oni isušiti kožu, jer su mi od nekih akni ostali ožiljci koje ne mogu da uklonim. Inače, savet za ishranu koji ste mi dali uglavnom poštujem. (N.K)

Odgovor: Sapune i šampone i ne koristite, već gel za pranje lica na bazi
benzoin-peroksida. Na akne lokalno mažite retinoid i neophodna je hidratacija kože nekomedogenim kremama. U svakom slučaju, potrebno je da se obratite dermatologu koji će proceniti Vašu kožu i dati predlog za adekvatnu negu i lečenje. Ako živite u Beogradu, možete da se javite na Kliniku za dermatovenerologiju KCS, Pasterova broj 2 ili u Gradski zavod za kožne i venerične bolesti, Džordža Vašingtona 17. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Već dva meseca imam čudan osećaj u glavi, nije ni nesvestica niti vrtoglavica. Kao da mi se s vremena na vreme u glavi nešto pomeri: pritisak na temenu, čelu i oko očiju i u zadnje vreme zapušene uši. Uradila sam krvnu sliku i sve je dobro. Buni me malo sedimentacija 15/30 i 2 do 3 leukocita, što je nađeno mikroskopskom analizom urina. Na početku godine mi je sedimentacija bila 6, a leukocite nisam imala. Doktorka kaže da to nije ništa, a da su mi čudni osećaji u glavi od stresa. Prepisala mi je „bedoksin“. Inače, patim od iritabilnog kolona. Druge tegobe nemam. Da li je to zbog stresa? (I.P)

Odgovor: Simptomi koje ste opisali su nabacani i ne mogu se povezati. Vaš lekar Vas je sigurno pregledao i dao savet u odnosu na Vaše stanje. Možda biste mogli i da se javite otorinolaringologu zbog tog osećaja u glavi. Normalna vrednost sedimentacije kod žena mlađih od 50 godina je ispod 20, a 2-3 leukocita u urinu su normalan nalaz. Što se tiče iritabilnog kolona, lečenje je kompleksno i zahteva strogo korigovanje ishrane. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Poštovani, imam 19 godina. Počeo sam pre nekoliko dana, dnevno da radim po 70 sklekova. Želim da dobijem masu pošto sam mršav. Međutim, posle sklekova neretko osetim peckanje u grudima (u predelu grudne kosti), i neki blagi tupi bol sa leve strane. Da li je moguće da je u pitanju samo upala grudnih mušića ili je moguće da to ima neke veze sa srcem? (N.K

Odgovor: Svaki trening potrebno je početi vežbama zagravanja. S obzirom na to da ste tek počeli da vežbate, potrebno je krenuti sa manjim serijama i postepeno ih povećavati. Ukoliko se tegobe nastave ili pojačavaju, neophodno je da se obratite izabranom lekaru kako bi se obavio pregled. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Poštovani doktori, živim u Nemačkoj, imam 55 godina. Ovde mi je prepisan „tadin“ 0,4 mg N3, 1x1. Recept je star 12 časova i nisam podigao lek iz apoteke, jer sam se nadao da ću lako pronaći neki prirodni lek. Postoji li nešto efikasno, na prirodnoj bazi, s obzirom na to da se radi o malom do srednjem uvećanju prostate i minimalnim tegobama? (M.M)

Odgovor: S obzirom na to da ste bili na pregledu kod urologa, predpostavljam da je urađen ultrazvuk prostate i tumorski markeri za prostatu, pa je na osnovu dobijenih rezultata urolog i procenio da je neophodno da uzimate alfa 1 adrenergički blokator (tamsulosin). Uz ovaj lek možete koristiti neke od prirodnih sredstava kao što su semenke bundeve i suncokreta, čaj od brusnice, uve i koprive, kao i ekstrakt ploda testeraste palme. Izbegavajte konzumiranje alkoholnih i gaziranih pića, ljute začine. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво