Читај ми!

Odgovori lekara, 4. 12. 2013.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac" i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci i ove srede mislimo na vaše zdravlje. Iz nedelje u nedelju dobijamo sve više vaših pitanja, zato čitajte na našem portalu odgovore na njih. Ovog puta, Vaše nedoumice rešavaju lekari Doma zdravlja „Savski venac“.

Pitanje: Moj otac je imao rak prostate bez sekundarnih depozita, Gleason Score 7 (3+4). Urađena mu je radikalna prostatektomija i uklonjene su mu i neke semene kesice, šta god to značilo. Rečeno je da je operacija uspešno prošla.  Nakon operacije PSA mu je pao na 0,6 a na sledećoj je bio 0,7 i tada mu je rečeno da je dobro. Međutim, juče je bio 2,1. Dok ne odemo na kontrolu, zanima me da li PSA može da se povećava a da ne bude u vezi sa rakom? (E.K)

Odgovor: PSA nakon radikalne prostatektomije se prati radi kontrole bolesti i trebalo bi da bude nemerljiv. Porast PSA govori u prilog mogućeg relapsa bolesti (vraćanje bolesti). Urolog će na zakazanoj kontroli utvrditi lokalni status i predložiti dalji plan lečenja. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Imam 42 godine, a poslednja dva meseca kosa mi je naglo opala. Probala sam mnogo toga: razne ampule, pakovanja za kosu, pijem „Bebipleks“  i vitamin E. Međutim, ništa ne pomaže. U predelu temena i kod šiški osećam kao da mi nešto gmiže ispod kože glave. Molim Vas za pomoć i da mi kažete da li je potrebno da uradim analize krvi i koje? (S.S)

Odgovor: Potrebno je da odete na pregled kod dermatologa kako bi se pogledao koren dlake i utvrdio mogući razlog opadanja kose. Da biste otišli pripremljeni na pregled uradite kompletnu krvnu sliku sa biohemijskim analizama, uključujući nivo gvožđa (Fe) i hormonski status štitne žlezde (TSH, T3, T4). (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Interesuje me šta znači dijagnoza Dg. Su. thoracalae, Poluneuropatia sensomotoria? (J.G)

Odgovor: Dijagnoza Sy thoracale je opisna, upućuje na skup simptoma vezanih za torakalni (grudni) deo kičmenog stuba. Bolovi, zatezanje, probadanje, osećaj napetosti, bolnost na dodir, pa čak i trnjenje u srednjem delu kičmenog stuba zovemo torakalnim sindromom. Uzrok bolova mogu biti okolni mišići, kičmeni pršljenovi, mali (fasetni) zglobovi pršljenova, promene u području spinalnog kanala ili deformitet kičme.

Najčešći vid lečenja je fizikalna terapija. Senzomotorna polineuropatija označava oštećenje više perifernih živaca naročito na  krajnjim delovima ekstremiteta. Vrlo često je u sklopu neke druge bolesti. Ukoliko su zahvaćena mala mijelinska vlakna, javlja se primarni gubitak osećaja za temperaturu i bol, a u slučaju zahvatanja velikih vlakana javljaju se motorički poremećaji. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Lekar mi je postavio dijagnozu - Dysplasia mammae benigna (N60), na osnovu pregleda. Nisam  radila ni skener ni mamografiju, a rekli su mi da se javim kad budem bila u ciklusu. Da li možete da mi objasnite dijagnozu. Koje korake da preduzmem, jer imam 20 godina i nisam rađala? (B.Đ)

Odgovor: Tkivo dojke je podložno uticaju polnih hormona koje luče jajnici, a nivo tih hormona varira tokom mesečnog ciklusa, a aktivnost se u određenoj meri održava i posle menopauze. Pojedini delovi dojke ne uspevaju da na odgovarajući način prate aktivnost hormona pa u njima dolazi do razvoja lokalnog otoka tkiva, cističnog proširenja delova kanalića, a potom i do taloženja vezivnog tkiva. To se manifestuje „grudvama“ i „pločama“ unutar tkiva dojke, koje su često i bolne, naročito pre menstruacije. U tom periodu se mogu i uvećavati da bi se posle menstruacije smanjile.

Ovakve promene unutar dojke nazivaju se displazija. Najčešći oblici su fibrocistična i fibrolipomatozna displazija. One  mogu izazivati subjektivne tegobe, najčešće bolove, a nekada mogu ličiti na pravi tumor dojke. Inače, sama displazija je benigno oboljenje i ne zahteva hirurško lečenje. Vaše je da redovno (jednom sedmično) uradite samopregled dojki a na koji način pokazaće vam vaš ginekolog.

Takođe potrebna je umerena fizička aktivnost, nošenje čvrstih grudnjaka i ishrana bogata vlaknima biljnog porekla (zeleno lisnato povrće: kupus, kelj, brokoli, repa), vitamini C i E, vitamin B6 kao i izbegavanje kofeina i namirnica bogatih zasićenim masnim kiselinama.

Pitanje: Imam 64 godine i već 12 bolujem od hronične opstruktivne bolesti pluća. Nekoliko puta sam ležao u Sremskoj Kamenici na Institutu za plućne bolesti i jednom prilikom mi je savetovano da kupim koncentrator kiseonika, to sam i učinio. Zanima me koja je to donja granica posle koje bih morao koristiti koncentrator? Inače sam i srčani bolesnik (angina pectoris). Ja sam iz Novog Sada, penzioner sam i stanujem u svojoj prizemnoj kući, ako je to uopšte bitno. (D.D)

Odgovor: Lekar koji vam je posavetovao korišćenje koncentratora za kiseonik, morao je na osnovu vašeg nalaza da vam propiše i način njegovog korišćenja. Uobičajeno je da pacijenti koji imaju teže oblike hronične opstruktivne bolesti pluća koriste koncentrovani kiseonik najmanje 16 sati dnevno, sa protokom od jednog litra. Kada oksimetar pokazuje 90 ili manje, potrebno je svakako da koristite koncentrovani kiseonik. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи