Čitaj mi!

Odgovori lekara na pitanja posetilaca sajta

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci, od danas, svake srede i subote, čitajte na našem portalu odgovore na pitanja koja ste nam uputili. 

Pitanje: Poštovani, pomalo strahujem od dolazećeg gripa, jer imam više hroničnih bolesti. Nedavno sam izašao iz bolnice KBC „Zvezdara“, gde sam lečen od loše glikoregulacije. Dijagnoza je diabetes melitus tip 2, a primam insulin dva puta dnevno. Takođe bolujem od bronhijalne astme, prolapsa mitralne valvule i dijabetične polineuropatije sa nizom neuroloških komplikacija. U Domu zdravlja „Savski venac“ sam primio vakcinu protiv gripa 27. oktobra i ostala je još revakcinacija. Molim vas da mi omogućite da primim i vakcinu „pneumo 23“ jer spadam u rizičnu grupu, a i radim u zdravstvu. (B.J)

Odgovor: Odlično je što ste se odlučili za prevenciju vakcinacijom, jer je zbog vaših bolesti to i neophodno. Vakcinisani ređe obolevaju od sezonskog gripa, a i kad obole simptomi su mnogo blaži. Vakcinu protiv pneumokoka domovi zdravlja nabavljaju preko Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Vakcine nema već neko vreme i trenutno ne može da se nabavi. Postoji mogućnost da je sami nabavite u konsultaciji sa vašim lekarom i da se prijavite preko naše službe. (Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Molim Vas da mi pomognete pri razrešenju dileme. Pre godinu dana mi je dijagnostikovan hronični faringitis. Osim stalne upale nemam posebnih tegoba. Prošle i ove godine (pre dva meseca) doktori su taj problem sanirali antibioticima i kortikosteroidima. Dobio sam savet da izbegavam pomenutu terapiju, jer neće biti delotvorna ako mi bude preko potrebna. Šta da radim kada dođe do jake upale, koliko dugo (možda i posle eventualnog brisa) da čekam da prehlada prođe i ima li i temperatura veze sa tim? (N.B)

Odgovor: Hronični faringitis je stanje kod koga tegobe ne traju stalno, već imaju periode remisija i egzacerbracija, naročito u stanjima oslabljinog imuniteta (tokom virusnih i bakterijskih infekcija). Češći je u periodu hladnog, vlažnog vremena i može biti uslovljeno lokalnom traumom.

Pacijentima sa ovim problemom savetujemo redovnu toaletu usne duplje antiflogističkim čajevima (beli slez, kamilica, žalfija), antiseptičkim rastvorima (borna kiselina, „hexoral“) i pastilama, kao i promenu pe-ha sredine (soda bikarbona).

Neophodno je izbegavanje pušenja i duvanskog dima, zadimljenih i neprozračenih prostorija, rashlađenih kao i vrućih napitaka, alkohonih i gaziranih pića, začinjene hrane. Kod izraženijih simptoma praćenih bolom, otokom regionalnih limfnih žlezda, otokom sluznice ili povišenom temperaturom, potrebno je obratiti se izabranom lekaru i uraditi bris grla, kako bi se dala terapija na osnovu antibiograma. (Dom zdravlja „Savski venac“)

Ukoliko strahujete za svoje zdravlje, imate dilemu, a nemate kome da se obratite za pomoć lekari iz Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraće na sva vaša pitanja.  Odgovori na sajtu RTS-a sredom i subotom. (Molimo Vas da pitanja potpišete inicijalima). 

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 04. avg 2016, 01:12) - anonymous [neregistrovani]

Profilaksa

Molim vas za jedan odgovor na pitanje koje me muci vec neko vreme.Ja sam po profesiji medicinska sestra trenutno zaposljena na odeljenju hirurgije,kao zdravstveni radnik svesna sam rizika ekspozicija kontaminiranim ostrim predmetima,zanima me kolika je mogucnost prenosa hcv-a ubodom zarazene igle ili pak skalpela,da li ima mesta preteranoj brizi o potencijalnim akcidentnim ubodima?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">