Читај ми!

Odgovori lekara na pitanja posetilaca sajta

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci, od danas, svake srede i subote, čitajte na našem portalu odgovore na pitanja koja ste nam uputili. 

Pitanje: Poštovani, pomalo strahujem od dolazećeg gripa, jer imam više hroničnih bolesti. Nedavno sam izašao iz bolnice KBC „Zvezdara“, gde sam lečen od loše glikoregulacije. Dijagnoza je diabetes melitus tip 2, a primam insulin dva puta dnevno. Takođe bolujem od bronhijalne astme, prolapsa mitralne valvule i dijabetične polineuropatije sa nizom neuroloških komplikacija. U Domu zdravlja „Savski venac“ sam primio vakcinu protiv gripa 27. oktobra i ostala je još revakcinacija. Molim vas da mi omogućite da primim i vakcinu „pneumo 23“ jer spadam u rizičnu grupu, a i radim u zdravstvu. (B.J)

Odgovor: Odlično je što ste se odlučili za prevenciju vakcinacijom, jer je zbog vaših bolesti to i neophodno. Vakcinisani ređe obolevaju od sezonskog gripa, a i kad obole simptomi su mnogo blaži. Vakcinu protiv pneumokoka domovi zdravlja nabavljaju preko Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Vakcine nema već neko vreme i trenutno ne može da se nabavi. Postoji mogućnost da je sami nabavite u konsultaciji sa vašim lekarom i da se prijavite preko naše službe. (Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Molim Vas da mi pomognete pri razrešenju dileme. Pre godinu dana mi je dijagnostikovan hronični faringitis. Osim stalne upale nemam posebnih tegoba. Prošle i ove godine (pre dva meseca) doktori su taj problem sanirali antibioticima i kortikosteroidima. Dobio sam savet da izbegavam pomenutu terapiju, jer neće biti delotvorna ako mi bude preko potrebna. Šta da radim kada dođe do jake upale, koliko dugo (možda i posle eventualnog brisa) da čekam da prehlada prođe i ima li i temperatura veze sa tim? (N.B)

Odgovor: Hronični faringitis je stanje kod koga tegobe ne traju stalno, već imaju periode remisija i egzacerbracija, naročito u stanjima oslabljinog imuniteta (tokom virusnih i bakterijskih infekcija). Češći je u periodu hladnog, vlažnog vremena i može biti uslovljeno lokalnom traumom.

Pacijentima sa ovim problemom savetujemo redovnu toaletu usne duplje antiflogističkim čajevima (beli slez, kamilica, žalfija), antiseptičkim rastvorima (borna kiselina, „hexoral“) i pastilama, kao i promenu pe-ha sredine (soda bikarbona).

Neophodno je izbegavanje pušenja i duvanskog dima, zadimljenih i neprozračenih prostorija, rashlađenih kao i vrućih napitaka, alkohonih i gaziranih pića, začinjene hrane. Kod izraženijih simptoma praćenih bolom, otokom regionalnih limfnih žlezda, otokom sluznice ili povišenom temperaturom, potrebno je obratiti se izabranom lekaru i uraditi bris grla, kako bi se dala terapija na osnovu antibiograma. (Dom zdravlja „Savski venac“)

Ukoliko strahujete za svoje zdravlje, imate dilemu, a nemate kome da se obratite za pomoć lekari iz Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraće na sva vaša pitanja.  Odgovori na sajtu RTS-a sredom i subotom. (Molimo Vas da pitanja potpišete inicijalima). 

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво