Читај ми!

Treća sreća za inovatore u Srbiji – NALED i Vlada Srbije otvorili treći „Star tek“ program

„Star tek“ program otvorio je treći godišnji konkurs namenjen neformalnim timovima, startapovima, mikro, malim i srednjim preduzećima, koji žele da ulože novac u razvoj inovativnog proizvoda, izlazak na domaće i inostrano tržište ili transformaciju poslovanja uvođenjem novih tehnologija.

Gost Jutarnjeg programa, Uroš Anđelković, saradnik za upravljanje projektima u NALED-u, navodi da će treći konkurs biti otvoren do 3. maja i za „Star tek“ program mogu da konkurišu, pre svega mikro, mala i srednja preduzeća koja su registrovana do 31. decembra 2020, ali mogu da apliciraju i neformalni timovi i startapovi koji su registrovani posle 1. 1. 2020. godine.

„Putem našeg veb-sajta startech.org.rs zainteresovani mogu da pogledaju prijavu, popune dokumentaciju, pošalju putem mejla, i to će biti registrovano i krenuti u dalju obradu“, ističe Anđelković.

Projekat sprovodi NALED zajedno sa Vladom Srbije, a pruža priliku domaćim malim i srednjim preduzećima i startap timovima da se samostalno, ili u saradnji s akademskom zajednicom i istraživačkim centrima, prijave za grantove za ulaganje u digitalnu transformaciju svog poslovanja, istraživanje i razvoj inovativnih proizvoda i usluga i njihov plasman na domaće i inostrano tržište.

„Cilj je da izrodimo neke nove ideje koje imaju veliki potencijal i koje mogu svima nama da donesu nešto novo, a pored toga i da imamo poboljšanje uslova života, pre svega što se tiče zdravlja. Dakle, ono čime želimo i da se pohvalimo je to da je veliki broj prijava koje smo imali i grantova koji su podeljeni je upravo iz oblasti zdravstva“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Osim finansijske pomoći inovativne kompanije u okviru projekta dobijaju i vaučere za oko tri hiljade sati podrške konsultanata za registraciju patenata, usklađivanje s propisima, izvoz na inostrana tržišta i primenu novih tehnologija.

Podržano već 57 timova

U prethodna dva ciklusa „Star tek“ je već pomogao 57 inovativnih kompanija da njihovi projektni planovi postanu stvarnost.

„Uskoro će biti završeno svih 29 projekata iz prvog ciklusa. Pre dva meseca se krenulo sa sprovođenjem 28 projekata koji su dodeljeni u okviru drugog ciklusa. Tako da jako smo zadovoljni. Rezultati su vidljivi. Krenućemo u revidiranje projekata i nadamo se da ćemo moći sa svima da podelimo uspehe projekta“, ističe Uroš Anđelković.

Na prošlogodišnjem konkursu sredstva su dobile i ideje poput samoodržive ekološke kuće, antikarijes gela, gela za gašenje požara, koša koji vraća lopte posle šuta, pametne četkice za zube pasa i pametne kućice za ljubimce, blokova za izgradnju kuća sa gotovo nultom potrošnjom toplotne energije, uzgajanje pčela u sopstvenom domu i pametnih kanti za odlaganje ambalaže....

Kandidati su bili iz gotovo svih gradova Srbije: Beograda, Niša, Novog Sada, Čačka, Zrenjanina, Kraljeva, Subotice, Bečeja, Kragujevca, Jagodine, Boljevca.

Projekti već daju rezultate

Uz podršku „Star tek“ projekta prvi mobilni CT skener stigao je na tržište Amerike, a tim putem će vrlo brzo i inovativni preparat protiv heliko bakterije koji je dobio dozvolu za izvoz u SAD.

Takođe, uz pomoć „Star tek“ granta nastao je i prvi softver za otkrivanje falsifikata brendiranih proizvoda u onlajn prodaji.

„Kreatori ovog softvera su nam se već pohvalili da su uspeli da nađu jako velike kompanije koje su zainteresovane da koriste ovaj program. Zato želim da ohrabrim sve koji su zainteresovani da se putem naše platforme prijave ukoliko imaju bilo kakvu inovativnu ideju kako bi njihovi snovi postali realnost“, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, Uroš Anđelković, saradnik za upravljanje projektima u NALED-u.

Konkurs traje dva meseca, a nakon provere svih podnetih zahteva već na jesen biće poznati inovatori koji će zahvaljujući ovom novcu biti korak bliže ostvarenju svog sna.Sve dobre inovativne ideje mogu da osvoje do čak 100 hiljada dolara, kao i mentorsku podršku za realizaciju. Ukupna vrednost projekta, za sve tri godine, je pet miliona dolara.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво