Читај ми!

Ne mogu na trajekt - Norvežani ne prevoze električne i hibridne automobile zbog bezbednosti

Norveška brodska kompanija „Havila Krystruten“, jedna je od dve kompanije koje plove između gradova Bregen i Kierkenes. Pored prevoza putnika i robe ovaj veliki brod-trajekt prevozi i vozila.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju iz kompanije, više neće biti transporta električnih vozila na trajektima kompanije zbog bezbednosti. Transportovaće se samo vozila koja imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Odluka je doneta posle analiza rizika za bezbednost putnika.

Strah od požara na brodovima je povećan nakon nedavnog incidenta na Atlantiku kada je na brodu "Felicity Ace"  na kome je izbio požar. Taj brod prevozio je automobile sa baterijama, za koje se sumnja da su izazvale požar.

„Zabrana je nastala nakon sigurnosnih procena, a izveštaj analize rizika pokazuje da će naši sistemi i posada moći da se izbore sa mogućim požarom na vozilima koja koriste fosilna goriva. Mogući požari na električnim, hibridnim vozilima zahtevali bi podršku sa kopna ili van broda. Sve ovo bi moglo da ugrozi ljudske živote", istakao je Bent Martini, generalni direktor kompanije.

U Norveškoj koja je i najveći kupac električnih vozila na svetu ova odluka donela je probleme. Iz brodske kompanije su naveli da je transport vozila veoma važan, pa će u narednom periodu istražiti načine i mogućnosti za smanjenje rizika transporta električnih vozila.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво