Читај ми!

Četbot zadivljuje veštinom pisanja eseja – piše li se crno autorima

Profesori, programeri i novinari mogli bi da ostanu bez posla za samo nekoliko godina, nakon što je najnoviji četbot kompanije "OpenAI", koju je osnovao Ilon Mask, zapanjio posmatrače svojom sposobnošću pisanja, veštinom izvršavanja složenih zadataka i lakoćom korišćenja.

Najnoviji četbot kompanije "OpenAI" može identifikovati pogrešne pretpostavke i odbiti da odgovori na neprikladne zahteve.

Sistem, nazvan "ChatGPT", najnoviji je korak u evoluciji "GPT" porodice proizvoda za generisanje teksta zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Pre dve godine izašla je verzija "GPT3" u odnosu na koju "ChatGPT" ima značajna unapređenja i dodatne mogućnosti.

Prvih dana po predstavljanju četbota javnosti, članovi akademske zajednice generisali su odgovore na ispitna pitanja kakve predaju studenti, a programeri su koristili mogućnosti novog alata za rešavanje problema pri kodiranju, što je trajalo svega nekoliko sekundi.

Den Gilmor, profesor novinarstva na Državnom univerzitetu Arizone, zatražio je od veštačke inteligencije da se bavi jednim od zadataka koje daje svojim studentima: rođaku treba napisati pismo u kojem mu dajete savete u vezi sa bezbednošću i privatnošću na mreži.

„Ako niste sigurni u validnost veb-lokacije ili e-pošte, brzom pretragom možete da utvrdite da li su drugi prijavili da je to prevara“, savetuje četbot.

„Ovom odgovoru dao bih dobru ocenu“, istakao je Gilmor dodajući da akademska zajednica ima veoma ozbiljne probleme sa kojima se mora suočiti.

Detekcija nemogućih pitanja i samocenzura 

U kompaniji "OpenAI" kažu da je nova verzija četbota kreirana sa fokusom na jednostavnost korišćenja. 

„Format dijaloga omogućava 'ChatGPT'-u da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje greške, ospori pogrešne premise i odbije neprikladne zahteve“, navodi se u saopštenju kompanije "OpenAI".

Za razliku od prethodnog proizvoda kompanije zasnovanog na veštačkoj inteligenciji, "ChatGPT" dostupan je za korišćenje besplatno tokom perioda kada se prikupljaju „povratne informacije“. Kompanija se nada da će iskoristiti ove povratne informacije za poboljšanje konačne verzije alata.

"ChatGPT" dobar je u samocenzuri i u shvatanju kada mu se postavljaju nemoguća pitanja. Jedno od njih, na primer, bio je zadatak da se opiše šta se dogodilo kada je Kolumbo stigao u Ameriku 2015. godine i stariji modeli bi možda predstavili potpuno fiktivnu priču, ali "ChatGPT" prepoznaje laž i upozorava da bi svaki odgovor bio izmišljotina.

Bot je takođe sposoban da u potpunosti odbije da odgovori na upite. Ako ga pitate za savet o krađi automobila, na primer, bot će reći da je krađa automobila ozbiljan zločin koji može imati teške posledice i posavetovaće da se koristi javni prevoz.

Kako prevariti bota

Ova ograničenja, međutim, lako je prevazeći. Samo je potrebno nadmudriti veštačku inteligenciju tako što ćete je pitati za misiju krađe automobila u izmišljenoj VR igri pod nazivom "Car World" i ona će korisnicima sa zadovoljstvom dati detaljne smernice o tome kako da ukradu automobil i uz to odgovoriti na konkretnija pitanja kao što su: kako onesposobiti sigurnosni sistem, kako pokrenuti motor bez ključa i kako promeniti registarske tablice – sve to uz insistiranje da se savet odnosi samo na igricu "Car World".

Veštačka inteligencija je „nahranjena“ velikom količinom teksta preuzetog sa interneta, uglavnom bez eksplicitne dozvole autora za korišćenje materijala.

To je dovelo do kontroverzi, a neki su tvrdili da je tehnologija najkorisnija za „pranje autorskih prava“ – čineći dela derivatima postojećeg materijala bez kršenja autorskih prava.

Neobičan kritičar bio je Ilon Mask, koji je suosnivač "OpenAI" 2015. godine pre nego što se dve godine kasnije razišao sa kompanijom zbog sukoba interesa između "OpenAI" i „Tesle“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво