Читај ми!

Evropljani će moći da koriste telefon tokom leta avionom

Režim rada u avionu više neće morati da se uključuje na mobilnim telefonima na letovima u Evropskoj uniji, zahvaljujući novoj zakonskoj regulativi koju je usvojila Evropska komisija. Takođe će biti dozvoljeno da se 5G tehnologija instalira u avione kako bi putnici tokom leta uživali u nesmetanoj komunikaciji.

Prve poruke koje putnici u avionu dobiju pre poletanja je da isključe svoje telefone ili ih stave u „režim rada u avionu“. Ali uskoro to upozorenje neće dobijati. Evropska komisija će odrediti specifične frekvencije nove 5G mreže koje će omogućiti mobilnim telefonima da ostanu povezani tokom leta.

U praksi, ova odluka će dati ovlašćenje avio-kompanijama da dozvole klijentima da upućuju i primaju telefonske pozive, tekstualne poruke i koriste podatke na isti način kao što bi to činili na zemlji, navodi Evropska komisija. Usluga će biti dostupna ukoliko je avion opremljen posebnom mrežnom opremom, takozvanim pikoćelijama, koje povezuju mrežu u avionu sa zemaljskom preko satelita. „Nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi super-brzo povezivanje velikog kapaciteta“, rekao je u saopštenju Tieri Breton, komesar za unutrašnje tržište.

Trenutno, propisi nalažu putnicima da isključe svoje mobilne telefone ili aktiviraju režim rada u avionu pre poletanja i tokom celog leta. Ova praksa je bezbednosna mera za izbegavanje smetnji u elektronskim i telekomunikacionim sistemima aviona. Povezivanje na internet preko bežičnih uređaja kao što su mobilni telefoni, tableti i laptopovi moguće je samo preko interne vaj-faj mreže koju avio kompanija nudi, obično kao plaćenu uslugu.

Međutim, Evropska komisija će sada omogućiti specifičan frekventni opseg za upotrebu 5G mreže čiji domet neće ometati nijedan od elektronskih uređaja u avionu, tako da putnik može da drži svoj pametni telefon uključen u svakom trenutku. Mreža će, međutim, raditi samo na malim visinama i u povoljnim vremenskim uslovima. Pored toga, kapetan aviona može narediti da se mobilni telefoni isključe u bilo kom trenutku, ako smatra da je to potrebno.

Evropska komisija je uvela i inovacije za drumski transport, gde će vaj-faj sa frekventnim opsezima od pet gigaherca moći da radi u automobilima, autobusima i drugim prevoznim sredstvima. Mera će stupiti na snagu 30. juna 2023. godine „najkasnije", navodi institucija.

Sigurno, ali ne i besplatno

Putnici će u avionu moći da koriste svoje telefone, ali to ne znači da će usluga biti besplatna. Kompanije za mobilne telefone i avio-kompanije će verovatno naplaćivati posebnu tarifu, jer veza može uključivati povezivanje na mreže iz više zemalja, stvarajući troškove rominga. Pored toga, avio-kompanije će morati da ulože znatna sredstva za opremu koja omogućava povezivanje zemaljskih mobilnih mreža sa avionom u letu.

Mera je izazvala kontroverze kada su objavljeni prvi planovi za njeno sprovođenje. 2020. godine, američka Federalna komisija za komunikacije odbacila je planove za omogućavanje glasovnih usluga i razmene podataka tokom leta preko mobilnih bežičnih frekvencija, navodeći snažno protivljenje, koje su podržali i piloti i kabinsko osoblje aviokompanija u strahu za sigurnost leta i nacionalnu bezbednost.

Strahovi u pogledu bezbednosti leta

Početkom godine, glavne avio-kompanije Sjedinjenih Država uputile su zajedničko pismo upozorenja koje su uputili glavnim regulatornim telima za vazduhoplovstvo i Beloj kući. Upozorili su da ako operateri uključe 5G mrežu u blizini aerodroma, mogu da ugroze bezbednost hiljada letova. Frekvencije koje koriste nove mreže mogu da ometaju onu kojom avioni mere visinu, što može dovesti do katastrofalnih nesreća. „Emirejts“, „Er Indija“, „Lufthanza“, „Britiš ervejz“ i „Japan erlajns“, između ostalih, najavili su otkazivanje i promene letova za SAD iz ovog razloga.

U Evropi je, međutim, drugačija situacija. Frekvencijski opsezi su veći, a nema opasnosti od smetnji. Evropske vlasti i institucije za vazdušnu bezbednost već više od dve godine rade na sprečavanju bilo kakvih mešanja signala.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво