Читај ми!

Skandal zbog kog 14 miliona fanova Tejlor Svift ne mogu da kupe karte

Tejlor Svift ima toliko obožavalaca da je moguće da zaslužuje mesto u UN, piše Atlantik. Ali, za njenu „Eras“ turneju oni ne mogu da kupe karte onlajn, zato što je Tiketmaster, jedan od vodećih internet posrednika za prodaju karata u SAD onemogućio kupovinu, jer su, kako tvrde, ostali bez karata. Do ulaznica su došli samo oni koji su ih kupili u pretprodaji, njih oko 2,4 miliona. Slučaj istražuje američko Ministarstvo pravde.

Tejlor Svift obara rekorde, i to nije ništa novo. Ona je prva umetnica u istoriji koja je osvojila svako mesto u prvih 10 na listi singlova u SAD. Pre nje to je učinio Drejk sa devet mesta, a pre njega Bitlsi 1964. godine sa osam mesta na Top 10 listi.

Na sajtu Ginisovih rekorda navodi se da je album „Midnights“ srušio tri rekorda - najslušaniji album na Spotifaju za 24 časa (184,6 miliona slušanja), najslušaniji prvi dan izlaska albuma (184,6 miliona) i da ga je pustilo 228 miliona ljudi.

Istovremeno, Tiketmaster je zbog ogromne potražnje i očajničkog pokušaja njenih fanova da dođu do karata za turneju 2023, zatvorio prodaju. 

Šta se dogodilo 

Predsednik kompanije rekao je da je 14 miliona fanova i botova, pokušalo da kupi karte. U blogu, koji je u međuvremenu obrisan, navodi se da je promet u pretprodaji zasenio svaki prethodni rekord za četiri puta. Takođe, navode da je bilo i 3,5 milijardi zahteva.

Da bi se zadovoljila takva tražnja, Sviftova bi morala da izvede „preko 900 nastupa na stadionu (skoro 20 puta više od broja koncerata koje ona izvodi)“, naveo je Tiketmaster.

Brojevi pokreću i pitanje o tome koliku su ulogu imali preprodavci, ali je osnovni zaključak - broj fanova Tejlor Svift je neverovatan.

Obožavaoci Sviftove koji su imali sreće da dobiju kodove za pretprodaju stalno su nailazili  na probleme na sajtu, upite koji se ruše, veliko vreme čekanja i sistem koji ne prihvata njihove informacije (kodovi, podatke za prijavu i plaćanje).

Oni koji su planirali da čekaju opštu prodaju, nisu ni imali sreće. Tiketmaster je saopštio da je prodaja otkazana „zbog izuzetno visokih zahteva za prodaju karata i nedovoljnog preostalog broja ulaznica".

Borba sa medvedima

U odgovoru na čitavu situaciju, Sviftova je navela da joj je drago da je 2,4 miliona ljudi došlo do karata, ali da je besna što oni koji su ih dobili su za to prošli kao „da su se borili sa medvedima“.

Tejlor Svift je pokušala da jasno stavi do znanja da je prilično nezadovoljna kako je sve krenulo naopako i kako joj je teško da veruje spoljnoj kompaniji kao što je Tiketmaster.

Prema saopštenju, njen tim je pitao „više puta" Tiketmaster da li može da izdrži saobraćaj i da su ih uverili da to mogu da iznesu.

Verdž navodi da, međutim, izgleda malo verovatno da će se karte za njenu sledeću turneju prodavati baš preko Tiketmastera, bez obzira na to koliko Sviftova stavlja naglasak na interne napore.

Ali, konglomerat Tiketmaster/Lajv nejšn ima „gvozdeni stisak u industriji događaja uživo“, i postoji sumnja da bi mnogima  uopšte bilo dozvoljeno da sklapaju poslove sa Tejlor Svift nezavisno. 

Istraga Ministarstva pravde

Njujork tajms u petak je objavio da Ministarstvo pravde SAD istražuje matičnu kompaniju Tiketmaster lajv nejšon entertejnment zbog sumnje na monopol.

Te dve kompanije, Lajv nejšon i Tiketmaster spojile su se 2010. godine, ali su bile pod lupom zbog toga što su u velikoj meri dominirale tržištem prodaje karata za događaje uživo.

Debakl sa prodajom karata Tejlor Svift, moguće najpopularnije muzičarke koja je hodala Amerikom samo je razbuktao sumnje, pa se Tiketmaster ponovo našao u žiži interesovanja.

Tajms navodi da se američko Ministarstvo pravde poslednjih meseci raspitivalo o kompaniji.

Kontaktiralo je mesta i „igrače na tržištu karata“, što znači da je istraga prethodila ovonedeljnom debaklu.

Portparol ministarstva Arlen Morales odbio je da o tome da komentar, a Lajv nejšon nije odmah odgovorio na zahtev. 

Takođe, mnogi zvaničnici Vlade SAD posmatraju šta se dešava sa tim kompanijama.

Istražuju ih i generalni tužioci Severne Karoline i Tenesija.

Senatorka Ejmi Klobučar, predsednica senatskog potkomiteta za politiku konkurencije, antimonopolska prava i prava potrošača, napisala je u sredu pismo generalnom direktoru Lajv nejšona Majklu Rapinu izražavajući „ozbiljnu zabrinutost“ u vezi sa konkurencijom u industriji prodaje karata.

Aleksandrija Okasio Kortez, poslanica u Predstavničkom domu navela je na Tviteru da Tiketmaster ima „monopol“ i pozvala da se ta kompanija i Lajv nejšon „razbiju“.

Moguće je da je na ceo problem uticao široko rasprostranjeni trend u muzičkoj industriji, posebno kod najpopularnijih - ponuda i potražnja se ne poklapaju, a sistemi se kvare. Tehnologija je vrlo moćna, ali ne i svemoćna. 

U međuvremenu, Tiketmaster bi morao da pogleda softver, da ga prepravi i unapredi, da se ne bi ponovo slično dogodilo, jer se šuška, piše Atlantik, da će Bijonse i Rijana uskoro krenuti na prve turneje posle nekoliko godina. 

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије